DIAREEA la copii – cauze și remedii naturiste

Diareea este una din problemele frecvente care apar în primii ani de viață a copiilor. Este un simptom specific mai ales pentru sugari, care nu mai pot digera hrana.

Prin scaunele diareice, bebelușul pierde alimentele ingerate fără să asimileze nutrienții lor, și totodată cantități mari de apă și sare.

Diaree la copii remedii naturiste

DIAREE la copii – CAUZE

Diareea la copiii alăptați la sân poate fi cauzată de alimentația mamei. Diareea la copiii hrăniți cu biberonul poate avea la bază o boală infecțioasă la nivelul intestinelor, gâtului sau urechilor. Poate fi de asemenea vorba despre un anumit aliment care nu-i priește.

Cauzele diareii pot fi diverse, în funcție de vârstă:

– infecții
– inflamații intestinale
– viermi intestinali
– intoxicații
– alergii
– fermentații intestinale
– nevroze
– tulburări de circulație a sângelui
– tulburări hormonale

Diareea poate fi însoțită de vărsături când este vorba despre o răceală, de o indigestie sau de o intoxicație alimentară (consumul de alimente alterate). În ultimul caz, vărsăturile ajută la dezintoxicarea organismului.

________________________

DIAREE la copii – TRATAMENT NATURIST 

Aceste remedii naturiste sunt recomandate de terapeuta austriacă Maria Treben.

• Ceai de sunătoare

Maria Treben este de părere că sunătoarea este un remediu excelent pentru diaree. se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se administrează câte 1 cană de ceai pe zi, cu înghițituri rare. Ceaiul se soarbe practic, nu se bea repede.

• Obligeană

O altă plantă care poate fi extrem de utilă împotriva diareii este obligeana. Se folosește rădăcina – 1 linguriță de plantă mărunțită la 1 cană cu apă rece. Se lasă la macerat 12 ore, iar în ziua următoare se strecoară și se încălzește puțin.

Cantitatea de ceai rezultat se împarte în 6 rații egale, care se vor bea pe parcursul unei zilei. Ceaiul se bea de fiecare dată cald.

• Leurdă

Leurda este una din cele mai bune plante pentru problemele aparatului digestiv. Primăvara se consumă frunzele proaspete, adăugate în salate sau la piureuri verzi.

Leurda ajută în diareea acută și cronică, în colici abdominale, balonare și constipație.

Pe parcursul anului se poate folosi tinctura de leurdă. Aceasta se prepară din frunze și rădăcini tocate mărunt, introduse într-un borcan și macerate în alcool de 38-40% timp de 14 zile.

Doza este de 10-15 picătură de tinctură pe zi, diluate cu puțină apă.

• Mic bitter suedez

Se iau câte 2 lingurițe sau linguri pe zi, diluate cu puțină apă sau ceai cald. Jumătate din doza zilnică se administrează cu 30 de minute înainte de masă, iar cealaltă jumătate la 30 de minute după masă.

• Ceaiuri bune în diareea la copii

– ceai de mușețel – se beau câte 3 căni pe zi;
– ceai de gălbenele – se beau câte 2 căni pe zi;
– ceai de salvie – se administrează câte 2 căni pe zi;
– ceai de troscot – doza este tot de 2 căni de ceai pe zi.

___________________________

Sursă: Sănătate cu Maria Treben, Boli specifice copiilor, Diaree, Editura Gemma, pp. 34-36

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.