Comprese cu CEAPĂ pentru diverse afecțiuni

Asemenea usturoiului, ceapa este înzestrată cu numeroase calități nutriționale și terapeutice, fiind utilizată în scop medicinal din cele mai vechi timpuri.

Cercetătorii italieni spun că consumul de ceapă și usturoi sunt „o chestiune de viață și de moarte”, referindu-se la faptul că aceste două plante au proprietăți chemopreventive prin care pot combate necruțătoarea boală canceroasă.

Comprese cu ceapa

Institutul de Cercetare în Horticultură din Wellesbourne arată că ceapa conține două grupuri de substanțe cu beneficii pentru sănătatea umană: flavonoide și compuși organo-sulfurici.

Ceapa roșie și mov conține antocianini, iar ceapa galbenă conține quercetină, alte clase de antioxidanți cu un rol important pentru sănătatea noastră.

Cercetătorii susțin că acești compuși au activități anticancerigene, antiplachetare, antitrombotice, antiastmatice și antibiotice.

____________________________

Utilizări terapeutice ale cepei

Cele mai mari beneficii le putem extrage consumând ceapa ca atare, în stare crudă. O putem adăuga în salate, sau o putem servi alături de ciorbe de leguminoase sau alte mâncăruri.

Ceapa poate fi folosită și extern, sub formă de comprese sau cataplasme.

În stare crudă, ceapa este iute și fierbinte. Mirosul înțepător ajută la desfundarea nasului în cazul unei congestii.

Tăiați o ceapă și puneți o jumătate într-un bol, cu partea tăiată în sus. Așezați bolul lângă pat, pe timpul nopții și veți avea un somn mult mai odihnitor, respirând mai ușor. În cazul copiilor, puteți introduce ceapa într-o șosetă.

Prin coacere, ceapa se înmoaie și devine dulceagă. Din ea putem prepara un sirop excelent pentru gât.

Tăiați 1-2 cepe felii și așezați-le alta într-un borcan. Turnați peste ele miere de albine și așteptați câteva ore ca ceapa să se macereze și să își lase sucul în borcan. Din siropul rezultat se ia câte 1 linguriță, sau oricât este nevoie.

Ceapa poate fi folosită și altfel pentru nas înfundat și tuse.

Tăiați o ceapă felii și încălziți-le câteva secunde într-o tigaie antiaderentă. Trebuie să fie calde, nu fierbinți. Așezați feliile pe o pânză de tifon și plasați-l pe zona pieptului pentru ameliorarea tusei. Această ceapă ajută și dacă este consumată intern, tot pentru afecțiunile gâtului.

Dacă apar gaze, mestecați câteva semințe de chimen fenicul sau anason.

Ceapa coaptă caldă este benefică și în cazul durerilor de urechi sau a furunculelor.

Aplicați o jumătate de ceapă coaptă caldă (cu partea tăiată) pe zona afectată și lăsați-o să acționeze 10 minute.

Un secret pe care nu multă lume îl știe este faptul că membrana subțire dintre coajă și ceapă poate fi folosită ca remediu de prim ajutor în cazul tăieturilor (oprește sângerarea).

______________________________

Surse bibliografice:

1. A A Izzo,R Capasso, and F Capasso, Eating garlic and onion: a matter of life or death, Br J Cancer. 2004: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364754/

2. Griffiths G., Trueman L, Crowther T, Thomas B, Smith B., Onions–a global benefit to health, Phytother Res. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12410539

3. Henriette’s Herbal Homepage, Herb info 17/2017: Onion.: https://www.henriettes-herb.com/blog/hc-17-2017-onion.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.