Regim alimentar în PANCREATITĂ
Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Această glandă produce enzime care ajută digestia și hormonii care reglează modul în care organismul procesează zahărul (glucoza).
Pancreatita acută apare brusc și durează câteva zile. În schimb, pancreatita cronică se instalează în decursul mai multor ani.
Cazurile ușoare de pancreatită pot trece de la sine fără tratament, însă cazurile grave se pot complica, punând pune viața în pericol.
– dureri la nivelul abdomenului superior
– dureri abdominale care radiază spre spate
– durere abdominală care se înrăutățesc după masă
– febră
– puls rapid
– greață, vărsături
– sensibilitate la atingerea abdomenuluiPancreatita cronică – simptome
– dureri ale abdomenului superior
– scăderea în greutate
– scaune uleioase, mirositoare (steatoree)
______________________
Poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool, de boli hepatice sau biliare, de ulcer gastrointestinal penetrant, de anumite boli infecțioase, de tulburări circulatorii, sau de traumatisme la nivelul abdomenului.
Consumul de mese copioase, grase, poate duce de asemenea la apariția pancreatitei. La fel și administrarea excesivă de medicamente.
______________________
Pancreatita – regim alimentar
• repaus alimentar total timp de 24 de ore;
• perfuzii în cateterul venos central, cu soluții nutritive cu glucoză și aminoacizi (30 cal/kg corp), în spital;• după 4-5 zile se începe consumul de alimente semi-lichide, câte 300-400 ml pe zi: apă plată, sucuri de roșii, castraveți, cirește, lămâi, portocale sau coacăze (fără zahăr sau sare), ceaiuri medicinale calde;
• după 7-10 zile de la criza dureroasă, se trece la un regim bazat pe supe de legume, pesmeți, brânză de vaci, lapte degresat, iaurt, ulei de măsline adăugat în salate, omletă din albuș de ou, miere de albine, biscuiți, rasol de pui, vițel sau pește slab, pâine în cantități mici.
Pentru detoxifierea pancreansului și stimularea funcțiilor acestuia, se vor consuma cât mai multe legume (crude sau fierte): roșii, castraveți, morcov, spanac, urzici fragede, fasole verde, praz, varză roșie, conopidă, castravete amar.
Dintre fructe, sunt benefice merele, perele și gutuile, prunele, coacăzele, pepenele, citricele, cătina, cireșele, nucile, piersicile și caisele. Acestea se pot consuma ca atare, sau sub formă de suc, compot, administrate pe stomacul gol. Se fac cure de câte 8 zile.
______________________
Regim alimentar de o zi în pancreatită
• La micul dejun: omletă de albuș la aburi, lapte de orez neîndulcit, pâine prăjită și peltea de gutui;
• La ora 11:00 – brânză de vaci, iaurt și măr fără coajă;
• La masa de prânz – supă de legume cu fidea, salată de sfeclă și roșii, piure de morcov cu rasol de pui, cremă de fructe;
• La ora 17:00 – fiertură de măceșe cu pesmet;
• La cină – chiftele de pui, făcute pe grătar, pește fiert cu cartofi fierți, lapte cu fulgi de ovăz, neîndulcit, cremă de brânză de vaci.
______________________
Bolnavii de pancreatită sau alte afecțiuni pancreatice trebuie să evite consumul de alimente bogate în grăsimi animale, carnea roșie, dulciurile, produsele rafinate, sucurile și băuturile carbogazoase din comerț, ciocolata și băuturile alcoolice (inclusiv berea), sarea în exces, varza albă, ridichea, mazărea, fasolea și alte leguminoase care produc balonare. Toate acestea pot accentua durerile abdominale, complicând boala.
Persoanele care au și diabet zaharat trebuie să evite consumul de alimente bogate în glucide și lipide.
______________________
Surse bibliografice:
1. Mayo Clinic, Pancreatitis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/symptoms-causes/syc-20360227
2. Prof. Univ. Constantin Milică, Recomandări naturiste în tratamentul pancreatitei: http://ziarullumina.ro/recomandari-naturiste-in-tratamentul-pancreatitei-130202.html