Cum se folosește PROPOLISUL în afecțiunile RESPIRATORII și ORALE

Propolisul este probabil cel mai valoros produs apicol, deoarece el acționează ca un scut antibiotic împotriva patogenilor dăunători.

Este considerat de cercetători un produs-minune al stupului. Are efecte remarcabile într-o sumedenie de boli.

Propolis tratamente

Propolisul este un amestec rășinos natural, produs de albine din substanțele colectate din plante, muguri și exudate. Datorită naturii sale ceroase, albinele îl folosesc pentru construirea, repararea și sigilarea stupului.

Cercetările au arătat că acest produs are numeroase aplicații antimicrobiene. Este recomanda în:

– răceală și gripă
– infecții ale tractului respirator superior
– răni
– arsuri
– acnee
– herpes simplex, herpes genital
– neurodermatită

Puțini dintre noi știu că propolisul este folosit în scop medicinal încă de pe vremea civilizațiilor antice. De pildă, egiptenii îl utilizau în procedeele de îmbălsămare, datorită efectelor sale anti-putrefacție.

Medicii greci și romani îl foloseau la dezinfectarea gurii, ca antiseptic și agent vindecător în tratamentul rănilor cutanate și ale mucoaselor

Apare menționat ca medicament oficial în farmacopeile londoneze abia din secolul al 17-lea. Datorită proprietăților sale antibacteriene, propolisul a devenit cunoscut în toată Europa.

În timpul celui de-al doilea război mondial era folosit în clinicile sovietice pentru tratarea tuberculozei datorită efectelor benefice asupra plămânilor și de stimulare a apetitului. În statele balcanice, era aplicat extern pentru tratarea rănilor și arsurilor, pentru durerile în gât și ulcerul stomacal.

___________________

Tratamente cu propolis

Profesorul universitar Constantin Milică din Iași recomanda propolisul în numeroase afecțiuni ale aparatului respirator și cavității bucale.

• Bronșită acută, bronșiectazie, astm infecțios, abces pulmonar

În aceste cazuri se va folosi tinctura de propolis de 30%. Se administrează câte 15-30 de picături, de 3 ori pe zi înainte de mese. Tinctura se adaugă în jumătate de pahar de apă călduță sau lapte. Tratamentul se face până la vindecarea completă.

• Astm bronșic

În acest caz, se va folosi tinctura de propolis de 15%, sub formă de aerosoli. Aceasta se diluează cu apă (în cantități egale). Se fac câte 2 ședințe de aerosoli pe zi. Durata unei ședințe este de 5 minute. Cura durează 15-30 de zile.

• Răceală, gripă, guturai, laringită cronică, traheită

Se iau câte 20-30 de picături de tinctură de propolis de 20%. Picăturile se diluează cu ½ pahar de apă sau lapte. Se administrează cu o oră înainte de mese. Această tinctură poate fi folosită și sub formă de gargară sau inhalații, dimineața și seara.

• Emfizem pulmonar, pneumonie, silicoză, tuberculoză pulmonară și extrapulmonară

În aceste afecțiuni se utilizează tinctura de propolis de 20%. Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi. Se fac de asemenea și inhalații de 2 ori pe zi.

• Gingivită purulentă, gingivită sângerândă, stomatită, abces paradontal, paradontoză incipientă, dureri de dinți, dureri după extracții, faringo-amigdalită, laringită, sinuzită, otită sclerozantă hipoacuzivă, rinită, ozenă

În aceste cazuri se administrează propolisul brut, câte 5-20 de grame pe zi. Se mestecă sau se suge. La fel de bune sunt și spray-urile cu propolis, aerosolii sau gargara cu propolis.

___________________

Surse:

1. Vijay D. Wagh, Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials, Adv Pharmacol Sci. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/

2. Ziarul Lumina, Produsele apicole și efectele lor terapeutice: http://ziarullumina.ro/produsele-apicole-si-efectele-lor-terapeutice-133456.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.