FEBRA la copii – cauze, temperaturi normale, metode de măsurare

Febra la copii este unul din cele mai frecvente motive de îngrijorare a părinților și totodată unul din simptomele care determină o prezență sporită în departamentele de urgență, investigații de laborator și spitalizări dese.

Temperatura normală la bebeluși

Febra este un răspuns fiziologic apărut în urma creșterii temperaturii corpului peste variația zilnică normală, întrucât aceasta este influențată de numeroși factori fiziologici:

Febra la bebelusi si copii

– de timpul zilei (cu un nivel redus dimineața și unul crescut la amiază);
– tipul de activitate întreprins;
– mesele;
– vârsta (bebelușii și copiii mici au în general o temperatură mai mare decât copiii mai mari)

La bebeluși, temperatura de bază poate scădea până la 36°C în timpul somnului de noapte, și poate crește până la 37,8°C în timpul perioadelor active ale zilei, în special după hrănire.

______________________

Cum se măsoară temperatura la bebeluși

La bebeluși, temperatura se măsoară la nivelul axilei, rectului, pielii și urechii. Temperatura rectală este considerată cea mai precisă în ceea ce privește estimarea corectă a temperaturii corpului.

Academia Americană de Pediatrie recomandă această metodă de măsurare a temperaturii la copiii sub 4 ani. este contraindicată la copiii imunocompromiși sau neutropenici (cu un nivel scăzut de neutrofile în fluxul sanguin periferic).

La nou-născuți (sub 4 săptămâni), National Institute for Health and Care Excellence recomandă măsurarea temperaturii la nivelul axilei, folosind un termometru electronic.

______________________

Febra la bebeluși

Din punct de vedere clinic, febra poate fi constatată la o temperatură de 38°C sau mai mare.

______________________

Febra la copii – cauze

Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii sunt infecțiile. Alte cauze, non-infecțioase, sunt: afecțiunile imuno-mediatice, inflamatorii sau neoplazice.

În cele mai multe cazuri, febra este cauzată de o afecțiune virală ușoară, care se rezolvă de la sine. Mai puțini sunt copiii cu febră care prezintă un risc de infecții severe.

Există și cazuri în care cauza febrei nu poate fi identificată, și de mai multe ori poate fi vorba de o infecție bacteriană serioasă:

– cel mai probabil o infecție urinară
– mai puțin probabil o pneumonie, sepsis sau meningită

______________________

Deși un nivel crescut al febrei nu poate defini severitatea bolii în sine, o temperatura de >39°C poate fi asociată cu un risc crescut de infecții bacteriene severe. Aceste lucru a fost demonstrat într-un studiu amplu, realizat pe 12,800 de copii sub 6 luni cu stare febrilă.

Din seriile de 103 copii cu o temperatură de >41°C, aproape 50% din ei aveau o infecție bacteriană severă. Temperaturile de peste 41°C au fost de asemenea asociate cu un risc crescut de meningită.

Cu toate acestea, există și cazuri în care copiii cu o infecție bacteriană severă să prezinte de fapt o temperatură normală sau chiar mai mică decât normal (hipotermie).

Din acest motiv este indicat consultul unui medic pediatru, care va recomanda analizele necesare identificării unei posibile infecții.

Cele mai prescrise medicamente pentru febra la copii sunt antipireticele.

______________________

Sursă: Egidio Barbi, Pierluigi Marzuillo, Elena Neri, Samuele Naviglio, and Baruch S., Krauss, Sari A. Acra, Academic Editor, Fever in Children: Pearls and Pitfalls, Children (Basel). 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615271/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.