SAREA amară – utilă în CONSTIPAȚIE, DETOXIFIERE, DURERI, INFLAMAȚII, AFECȚIUNI ale PIELII
Sarea amară este cunoscută în limbaj comercial și sub numele de „sare Epsom” (după numele orașului în care a fost descoperită „Epsom” din Anglia), iar în limbaj medical, sub numele de „sulfat de magneziu”.
Datorită structurii sale chimice și a aspectului similar, este numită sare, însă acest compus, alcătuit din sulf, magneziu și oxigen, este total diferit de sarea de masă pe care o folosim la gătit. Are un gust amar și nu poate fi folosită ca sare alimentară.
În schimb, oamenii o folosesc de sute de ani în scop terapeutic, îndeosebi ca hidragog – datorită efectelor sale laxative și purgative puternice. În acest sens, este adesea recomandată în constipație sau detoxifiere.
_________________________
Mai recent, a început să fie utilizată extern, sub formă de băi, comprese sau spălături, pentru tratarea numeroaselor simptome:
– dureri reumatice
– dureri articulare
– rigiditate articulară
– dureri musculare
– picioare obosite
– fibromialgie
– entorse minore
– vânătăi
– insomnie
– stres
– umflături
– astm
– tăieturi
– arsuri solare
– mușcături de insecte
Compresele se aplică pe regiunea afectată a corpului sau a pielii și se lasă să acționeze 30 de minute. Procedeul se repetă de 3 ori pe zi. Băile cu săruri Epsom se fac în general seara, înainte de culcare.
_________________________
Precauții și contraindicații
Dacă folosiți sarea amară ca laxativ, administrați-o cu cel puțin 2 ore înainte de alte medicamente.
Tratamentele cu sare amară nu sunt indicate pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor cu afecțiuni renale, dureri de stomac, greață, vomă, diabet sau infecții ale pielii.
Încetați să folosiți spălăturile sau compresele cu sare amară dacă apar iritații sau infecții la nivelul pielii. Același sfat este valabil și în cazul în care, în urma ingerării în scop laxativ, apar sângerări rectale sau nu apare nici un scaun.
Dacă apar reacții adverse, contactați de urgență medicul: reacții alergice (mâncărimi, urticarie, umflarea feței sau a mâinilor, furnicături la nivelul gurii sau gâtului, senzație de strânsoare la nivelul pieptului, dificultăți respiratorii), confuzie, amețeală, bătăi neregulate ale inimii, tensiune scăzută, slăbiciune musculară, somnolență sau diaree (în cazuri rare).
_________________________
Surse bibliografice:
1. U.S. National Library of Medicine – The World’s Largest Medical Library, Magnesium Sulfate (By mouth, On the skin): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022568/?report=details
2. R. D. Rudolf, The use of Epsom salts, historically considered, Can Med Assoc J. 1917: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1584988/
3. Healthline, Epsom Salt Benefits and Uses (plus important side effects): https://www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses
4. Dr. Axe, Epsom Salt — The Magnesium-Rich, Detoxifying Pain Reliever: https://draxe.com/epsom-salt/