LIPSA de FIER și ANEMIA la femeile tinere – remedii naturiste
Fetele tinere sunt predispuse la un tip de anemie specifică vârstei, pe care terapeuta Maria Treben o numește „cloroză”. Se datorează creșterii rapide care are loc la pubertate și instalării menstruației.
Această formă de anemie duce la scăderea notabilă a fierului din celulele roșii de sânge. Se recunoaște prin colorarea palidă-verzuie, clorotică a pielii, fenomen întâlnit la plante, caracterizat prin distrugerea clorofilei și decolorarea frunzelor și a mugurilor.
Delavrancea definește omul clorotic ca fiind un om fără vigoare, palid, anemic, bolnăvicios, firav.
Maria Treben recomandă în aceste cazuri câteva remedii naturale pe bază de pedicuță, urzică, crețișoară, obligeană și sânziene.
____________________
• Tinctură de pedicuță
Acest produs se găsește la magazinele naturiste. Pentru tratarea clorozei (anemiei), se iau câte 10 picături de tinctură pe zi, diluate cu puțină apă.
Tinctura de pedicuță are de asemenea efecte bune în combaterea dependenței de alcool și tutun.
Poate fi folosită și extern, împotriva căderii părului și pentru sănătatea articulațiilor.
• Ceai de urzică
Această plantă are efecte tonifiante, nutritive și revitalizante de excepție. Este totodată un agent regenerant foarte bun pentru sânge, motiv pentru care este recomandată în anemie și lipsa de fier.
Se bea în cantități mari, până la 1 litru pe zi. Ceaiul se prepară în mod obișnuit, folosindu-se câte 1 linguriță de frunze la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat scurt timp, apoi se strecoară (apa nu trebuie să se coloreze foarte tare în verde).
• Ceai de crețișoară
Crețișoara este un ajutor de mare preț pentru femei, datorită faptului că rezolvă numeroase probleme menstruale și ginecologice.
Contra anemiei, se beau până la 3 căni de ceai pe zi.
• Ceai de obligeană
Obligeana este foarte utilă în tratarea bolilor digestive. Asemenea pedicuței, ajută la vindecarea patimii fumatului.
În majoritatea cazurilor, ceaiul se bea cu înghițituri mici. O cană de ceai se administrează pe parcursul unei zile, luându-se câte o gură (6 guri în total). Ceaiul se păstrează într-un termos.
• Ceai de sânziene
Drăgaica este utilă nu doar în anemii, ci și în alte afecțiuni specifice femeilor, precum boli uterine și vezicale, obezitate sau isterie.
Autoarea recomandă consumul a 2-3 căni de ceai de sânziene pe zi fetelor care suferă de cloroză.
_________________
Surse bibliografice:
1. Dacia Plant, Pedicuta tinctura: https://www.daciaplant.ro/pedicuta-tinctura.html
2. Puterea Plantelor, Drăgaica: https://www.putereaplantelor.ro/anemie/ceai-de-dragaica-sanziene-dorel-plant-50-gr.html
3. Maria Treben, Cloroză, Boli specifice femeilor, Editura Gemma Print, București, p. 27