Nu există un BALSAM mai bun pentru RĂNI ca SUNĂTOAREA

Sunătoarea se bucură de o cinstire deosebită în rândul botaniștilor din toate timpurile și locurile. Din vremea grecilor antici și până în Evul Mediu, această plantă era considerată un protector important împotriva bolilor și a spiritelor rele.

În medicina tradițională propriu-zisă, era folosită la vindecarea rănilor, tratarea problemelor renale și a tulburărilor nervoase, inclusiv a nebuniei. Știința modernă i-a confirmat deja efectele antidepresive.

Sunătoare (Hypericum perforatum)

Unii autori creștini susțin că petele roșii care apar pe frunzele acestei plante pe data de 29 august simbolizează petele de sânge ale Sfântului Ioan Botezătorul. Nu în mod întâmplător a fost numită în limbaj popular „iarba Sfântului Ioan”.

Botanistul englez John Gerard spunea în anul 1600 că alifia de sunătoare este „cel mai de preț remediu pentru rănile adânci”, adăugând că „nu există un balsam natural mai bun… pentru tratarea unei astfel de răni”.

Nicholas Culpeper, un alt botanist englez nota în anul 1650 că sunătoarea este singura plantă pentru răni, care poate vindeca inclusiv rănile interne.

Ca alifie, sunătoarea deschide obstrucțiile, dizolvă umflăturile și închide buzele rănilor.

În Europa, uleiul de sunătoare (obținut prin macerarea vârfurilor înflorite ale plantei în ulei timp de 3 săptămâni) era apreciat ca fiind unul din cele mai populare și vindecătoare aplicații pentru răni, vânătăi și zgârieturi sau jupuiri.

Acest remediu era folosit inclusiv de chirurgi pentru curățarea rănilor murdare.

___________________________

Prima referire modernă la această plantă datează din anul 1847, și a fost făcută de dr. Robert Eglesfeld Griffin. Acesta spunea că sunătoarea poate fi folosită ca ulei sau unguent pentru ulcerațiile pielii și tumori.

În zilele noastre, sunătoarea este recomandată în Europa sub diverse preparate pentru arsuri, tăieturi, ulcerații și tulburări nervoase – îndeosebi pentru depresie moderată și anxietate.

Cele mai multe utilizări populare ale acestei plante au fost confirmate științific. Studiile recente au arătat eficiența ei și în afecțiuni mai grave, precum boli bacteriene sau virale, boli inflamatorii sau cancer.

Cu o istorie continuă de peste 2.000 de ani, sunătoarea se numără printre cele mai importante plante medicinale din lume.

___________________________

Surse bibliografice:

1. Christopher Hobbs, St. John’s Wort: Ancient Herbal Protector: https://www.christopherhobbs.com/library/articles-on-herbs-and-health/st-johns-wort-ancient-herbal-protector/

2. Kenneth M. Klemow, Andrew Bartlow, Justin Crawford, Neil Kocher, Jay Shah and Michael Ritsick, Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.