ECHINACEEA ajută la tratarea INFECȚIILOR cu CANDIDA
Echinaceea este considerat de mulți autori unul din cele mai puternice imunostimulatoare naturale.
Un studiu realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea din Ottawa a demonstrat că Echinaceea are efecte antimicrobiene împotriva fungilor (ciupercilor), inclusiv a celor mai relevanți din punct de vedere clinic.
Extractele de Echinaceea inhibă creșterea tulpinilor de Candida albicanis, Candida steatulitica, Candida tropicalis, Candida shehata, Candida kefyr și Saccharomyces cerevisiae. Eficiența lor s-ar putea datora conținutului de izobutilamide acetilenice și poliacetileni.
Dr. Christopher Hobbs spune că această plantă conține substanțe cercetate pentru efectele lor stimulatoare asupra mai multor activități ale funcțiilor imunitare: protejarea celulelor de atacurile virale și creșterea funcției celulelor ucigașe (natural killer) care înlătură patogenii periculoși.
Echinaceea stimulează totodată producția unor substanțe care ajută la controlul și prevenirea infecțiilor.
Nu în mod întâmplător această plantă era numită în vechime un „purificator al sângelui”. Constituenții imuni din echinaceea stimulează fagocitele corpului să devoreze bacteriile, celulele infectate cu virusuri și deșeurile, reciclându-le și eliminându-le din sânge.
Acest efect de purificare a sângelui este important pentru prevenirea infecțiilor de origine bacteriană, virală sau fungică.
Echinaceea afectează combatanții imuni din membranele mucoase ale organismului, îndeosebi de la nivelul tractului respirator, digestiv și urinar. Este una din cele mai eficiente plante pentru infecțiile cu candidă sau streptococ (la nivelul gâtului), pentru rănile infectate, pentru infecțiile urinare, bronșită, răceală și gripă.
Botanistul James A. Duke recomandă Echinaceea femeilor care se confruntă cu infecții candidozice. Citează studiile realizate pe animale de laborator, la care administrarea acestei plante a prevenit infestarea cu Candida albicanis. Datorită faptului că stimulează fagocitoza, această plantă ajută la distrugerea ciupercii.
_________________________
Un alt studiu din Germania a arătat că femeile care au primit, pe lângă tratamentul antifungic convențional și extract de echinaceea, au avut parte de o reducere a recurenței infecției.
60% din femeile care au urmat doar tratamentul clasic au suferit și alte episoade de candidoză, în timp ce în grupul care a primit și Echinaceea, doar 10% au fost reinfectate.
Botanistul Duke susține administrarea acestei plante imunostimulatoare puternice indiferent de tipul de candidoză prezent în organism.
Echinaceea se administrează sub formă de capsule sau tinctură, conform prospectului produsului sau a recomandării medicului. Poate fi folosită și în paralel cu alte creme antifungice convenționale.
_________________________
Surse bibliografice:
1. Christopher Hobbs, Echinacea and Golden Seal: The Dynamic Duo: https://www.christopherhobbs.com/library/articles-on-herbs-and-health/echinacea-and-goldenseal-the-dynamic-duo/
2. Binns SE, Purgina B, Bergeron C, Smith ML, Ball L, Baum BR, Arnason JT., Light-mediated antifungal activity of Echinacea extracts, Planta Med. 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10821050
3. James A. Duke, Candidozele, Farmacia Verde, Editura All, București, p. 135
Ambrozia cum arata?
Ambrosia, o plantă super-alergenică: