GAZE intestinale, BALONARE sau FLATULENȚĂ – cele mai bune remedii naturiste

Balonarea și eliminarea frecventă de gaze este un lucru cât se poate de firesc. Există alimente care favorizează acumularea de gaze intestinale, de care ne putem feri, precum leguminoasele.

Înmuierea boabelor de fasole în apă peste noapte poate preîntâmpina această problemă. În alte culturi, la înmuiat se adaugă puțin pelin sau peliniță, sau un morcov în timpul fierberii.

Remedii gaze si balonare

Unele persoane se balonează în urma consumului de produse lactate (din cauză că nu pot tolera lactoza sau nu pot digera zahărul din lapte) sau produse îndulcite cu sorbitol sau alți îndulcitori sintetici.

_________________________

Gaze, balonare – remedii naturiste

În cartea „Farmacia Verde”, botanistul american James Duke dezvăluie care sunt cele mai bune plante și alimente pentru remedierea acestei probleme.

Trebuie avute în vedere în mod deosebit plantele cu proprietăți carminative sau bogate în substanțe cu o acțiune anti-flatulență: camfor, eugenol, mentol, timol și carvona.

„Carminativ” înseamnă medicament care calmează tractul digestiv, reduce durerile abdominale și cantitatea de gaze intestinale, ajutând totodată la eliminarea lor.

Din această categorie fac parte zeci de plante:

• Mirodenii:

– fenicul
– mărar
– semințe de anason
– cuișoare
– nucșoară
– mentă sălbatică (mentha arvensis)
– mentă decorativă

• Plante aromatice:

– salvie
– cimbru
– rozmarin
– tarhon
– măghiran
– oregano

• Condimente

– ghimbir
– ceapă
– usturoi

• Plante medicinale

– lavandă
– isop
– ienupăr
– lemongrass
– mușețel
– roiniță
– lemn-dulce (ca îndulcitor)

_________________________

Toate aceste plante pot fi adăugate în mâncăruri, pentru a preveni balonarea sau pentru a diminua pe cât posibil gazele intestinale.

Totodată, multe din ele pot fi folosite sub formă de infuzie. Botanistul Duke recomandă o rețetă personală de ceai pentru combaterea gazelor. Conține mușețel, chimen, mărar, fenicul, roiniță (melisă) și mentă bună.

Ca la orice ceai, se folosesc 1-2 lingurițe de amestec de plante la 1 cană cu apă clocotită. Ceaiul se îndulcește cu lemn-dulce.

_________________________

Sursă: James A. Duke, Flatulența, Farmacia Verde, Editura All, București, 2009, pp. 219-220

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.