UNGUENTUL de GĂLBENELE vindecă mai repede decât orice medicament afecțiunile PIELII

Gălbenelele sunt primul remediu la care ar trebui să ne gândim atunci când ne confruntăm cu o problemă la nivel extern: o rană, o tăietură, o julitură sau orice fel de leziune.

Această plantă are proprietăți terapeutice impresionante, puțin cunoscute: anti-inflamatoare, antibacteriene, antifungice, antivirale, emoliente, calmante, cicatrizante și antitumorale.

Unguent de galbenele reteta

Stimulează producția de colagen (principala componentă a țesuturilor conjunctive, mai ales a pielii) și angiogeneza (procesul de formare de vase de sânge noi).

Gălbenenele conțin saponine tripterpene (quercetină, acid oleanolic), alcooluri triterpene, carotenoide, mucilagii, gume, ulei volatil, flavonoloide (quercetină și isorhamnetină), mangan, calendulină, saponizide și principii amare.

Sunt folosite extern sub formă de comprese, în nenumărate afecțiuni ale pielii:

– răni
– vânătăi
– mâncărimi
– furuncule
– dermatită
– ulcer varicos
– infecții cu ciuperci
– crăpături ale mameloanelor după alăptare
– leziuni mamare
– afte bucale
– gingii inflamate
– depigmentări ale pielii
– arsuri solare

Spălăturile și compresele cu infuzie sau tinctură de gălbenele sunt indicate în tăieturi chirurgicale și contuzii (vindecarea completă se face ulterior prin aplicarea unguentului de gălbenele).

Unguentul, alifia sau uleiul de gălbenele ajută rapid la cicatrizarea rănilor, inclusiv a leziunilor rezultate în urma radioterapiei sau a cancerului de sân.

__________________________

Unguent de gălbenele – rețetă

Biologul Virginia Ciocan recomandă o rețetă simplă de unguent de gălbenele.

Se pune 1 pachet de unt (sau untură) la topit într-un vas, împreună cu 50 g de ceară și 1 lingură de miere zaharisită. După ce au devenit lichid, se adaugă 2 pumni de flori de gălbenele proaspete și se lasă până începe să fiarbă, apoi se ia vasul de pe foc.

Se lasă să stea până a doua zi, când amestecul se încălzește din nou, se strecoară și apoi se toarnă în borcane de sticlă sau în cutii.

_________________________

Surse bibliografice:

1. Renata Dawid-Pać, Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases, Postepy Dermatol Alergol. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/

2. Rúben F. Pereira and Paulo J. Bártolo, Traditional Therapies for Skin Wound Healing, Adv Wound Care (New Rochelle). 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4827280/

3. Virginia Ciocan, Previne și învinge boala cu plante medicinale adaptogene și imunitare, Gălbenele, Editura Universitară, 2012, p. 113

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


10 comentarii

  1. Cita cantitate de ceara si miere ?

  2. Adevarat, galbenelele sunt flori miraculoase în vindecarea arsurilor, exemelor etc.

  3. Dacă dați o rețetă ,faceți -o complet și corect ,mulțumim!

  4. Exact! Cata ceara ,cata miere?! 🤔

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.