Cum să folosim SAREA amară pentru CONSTIPAȚIE

Sarea amară, cunoscută și sub numele de „sare Epsom”, se numără printre laxativele naturale pe care le putem folosi în cazul unui episod de constipație.

Statisticile arată că 20% din populație suferă de constipație cronică. Această problemă produce un disconfort fizic și psihic foarte mare, și are un impact negativ asupra calității vieții.

Sare amara pentru constipatie

Există cel puțin două tipuri de constipație: constipația cu tranzit încet, sau constipația disfuncțională, și constipația asociată cu sindromul colonului iritabil.

Diagnosticul de constipație se pune atunci când predomină unul sau mai multe din aceste simptome:

– mai puțin de 3 scaune pe săptămână
– scaune uscate sau bucăți de scaun
– scaune dureroase sau greu de eliminat
– încordare puternică pentru eliminarea scaunului

Cea mai bună metodă de a trata constipația și mai ales de a o preveni este îmbunătățirea dietei. Consumul de alimente bogate în fibre și a unei cantități optime de apă/lichide este extrem de important pentru menținerea regularității tranzitului. Mișcarea fizică are de asemenea un rol esențial în combaterea constipațiilor.

Când aceste corecturi în dietă și stilul de viață nu ajută la înlăturarea constipației, se poate apela la laxative naturale. Sarea amară este unul din cele mai la îndemână leacuri de casă în acest sens.

_____________________

Sare amară pentru constipație

Sarea Epsom este o formă cristalizată de sulfat de magneziu, folosită în medicina tradițională ca remediu pentru numeroase afecțiuni, inclusiv pentru constipație. FDA a aprobat utilizarea sării amare ca laxativ la persoanele cu constipație temporară.

Aceasta trebuie folosită intern în funcție de vârstă. De pildă, adulții și copiii cu vârsta de 12 ani și mai mari pot lua câte 2-6 lingurițe de sare amară pe zi.

Copiii între 6 și 12 ani pot lua câte 1-2 lingurițe de sare amară pe zi. Acest laxativ nu trebuie oferit copiilor sub 6 ani, decât la recomandarea medicului.

_____________________

Mod de utilizare

Amestecați cantitatea sugerată de sare amară cu un pahar de apă (de 220 ml). Soluția salină obținută poate fi consumată odată, sau împărțită în doze și administrate pe parcursul unei zile. Nu depășiți cantitatea zilnică indicată. Se poate adăuga și suc de lămâie, pentru îmbunătățirea gustului.

Primele mișcări intestinale pot avea loc la 30 de minute după administrare sau până la 6 ore distanță.

Sarea Epsom atrage mai multe lichide în intestin, facilitând astfel evacuarea scaunului.

Dacă după 2 zile consecutive de administrare a soluției saline nu apare nici o mișcare intestinală (nici un scaun), se va întrerupe tratamentul.

______________________

Precauții și contraindicații

Prima atenționare în privința acestui tratament se referă la calitatea sării. Aceasta trebuie să fie pentru uz intern, și nu pentru băi. Foarte multe firme comercializează sare amară pentru băi sau ca fertilizator. Așadar, citiți cu atenție eticheta și alegeți un produs pentru uz intern.

Sarea amară nu trebuie folosită ca laxativ de persoanele cu afecțiuni renale. Rinichii care nu funcționează corect nu pot filtra particulele mici, precum magneziul. În consecință, excesul se va acumula în corp.

Un nivel crescut de magneziu poate cauza tulburări ale ritmului cardiac (ritm încetinit), amețeală, confuzie, convulsii, somnolență sau înroșirea feței.

Totodată, sarea Epsom este contraindicată persoanelor cu o dietă săracă în magneziu.

Acest tip de laxativ nu trebuie folosit în mod frecvent, deoarece poate crește nivelul de magneziu, iar concentrațiile foarte mari de acest mineral în corp pot cauza chiar și decesul, inclusiv la persoanele care nu au probleme cu rinichii.

Constipația care durează mai mult de o săptămână și nu se remediază cu tratamentele convenționale necesită un control de specialitate, deoarece poate fi vorba despre o afecțiune, o obstrucție intestinală.

Sarea epsom nu trebuie folosită de către persoanele care pe lângă constipație, prezintă următoarele simptome:

– dureri abdominale
– febră
– greață
– vomă

Dacă apar sângerări rectale trebuie mers de urgență la medic.

Este indicat să se ceară sfatul medicului înainte de utilizarea acestui laxativ, pentru a nu exista interacțiuni periculoase cu unele medicamente.

_____________________

Sursă: Medical News Today, How to use Epsom salt for constipation relief: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322160.php

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.