BĂILE cu CIMBRU înlătură starea de NERVOZITATE și AGITAȚIE la femei

Cimbrul se numără printre plantele utilizate în scop culinar și terapeutic din vremuri preistorice. Romanii credeau că cimbrul poate să alunge melancolia și să insufle curaj. Soldații făceau băi cu cimbru înainte de a merge la o luptă.

Pliniu cel Bătrân folosea saltele din cimbru pentru relaxarea persoanelor cu epilepsie și calmarea simptomelor.

Bai cu cimbru nervozitate

Medicul și chimistul francez Nicholas Lemery considera cimbrul un tonic al creierului și un stimulent al sistemului digestiv.

Începând cu secolul al 19-lea, această plantă a început să fie inclusă într-un balsam calmant pentru tulburările nervoase.

În anul 1884, savantul Camperdon a studiat proprietățile cimbrului și a observat că acesta are o acțiune directă asupra sistemului nervos, ajutând la redobândirea forței în perioada de convalescență.

Mai târziu, doctorul Leclerc prescria cimbrul pentru depresie, astm, tuse cronică și infecții respiratorii.

__________________

Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă cimbrul sub formă de băi persoanelor care suferă de surescitare.

Folosește acest termen pentru a descrie o stare de nervozitate bolnăvicioasă, „cu o tendință de agitație inutilă, de multe ori obositoare și pentru persoana suferindă, și pentru cei din jurul ei”.

Autoarea spune că la femei, această surescitație poate fi provocată de anumite dezechilibre la nivel endocrin, sau de crize dureroase în regiunea genitală-abdominală cauzate de tulburările menstruale.

__________________

Cum se fac băile cu cimbru

Pentru a prepara o baie generală cu cimbru aveți nevoie de o cantitate mare de plante. Maria Treben spune că se umple o găleată de 6-8 litri cu cimbru verde. Dar se poate folosi și planta uscată. În acest caz, veți avea nevoie de 200 g de cimbru (uscat).

Se toarnă apă clocotită peste plante, se acoperă vasul și se lasă la infuzat 12 ore. Amestecul se transferă apoi într-o oală mare și se încălzește. Se toarnă în apa din cadă și se face o baie de 20 de minute. Atenție, nivelul apei nu trebuie să depășească nivelul inimii.

După baie, corpul se lasă ud, fără să fie șters cu prosopul. Se ia un halat gros și se stă în pat pentru a favoriza transpirația.

„Persoanele nervoase și surescitate ar trebui să facă regulat, o dată sau de două ori pe săptămână, o baie generală cu cimbru”.

__________________

Băi cu ulei esențial de cimbru

Băile cu cimbru pot ajuta inclusiv la calmarea durerilor articulare, a durerilor de spate și a celor cauzate de sciatică. În apa din cadă se adaugă 15 picături de ulei esențial de cimbru și 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Pentru efecte analgezice mai puternice, puteți adăuga și câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau lemn de cedru.

Băile calde cu 5 picături de ulei esențial de cimbru și 3 picături de ulei esențial de maghiran pot ajuta la eliminarea oboselii și a depresiei.

__________________

Surse bibliografice:

1. Boli Specifice Femeilor, Sănătate cu Maria Treben, Surescitare, Editura Gemma Print, București, p. 35

2. Daniele Ryman, Thyme: http://aromatherapybible.com/thyme/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.