ANXIETATEA – tipuri, simptome, PLANTE binefăcătoare pentru sistemul nervos
Numărul persoanelor care suferă astăzi de anxietate este într-o continuă creștere. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații.
Potrivit statisticilor formulate de Jurnalul Indian de Farmacologie, anxietatea afectează 8% din populația totală a lumii.
Există 6 tipuri de tulburări anxioase:
1. Atacul de panică – o formă acută de anxietate, caracterizată de teama de a fi în situații sau locuri fără scăpare.
2. Tulburarea anxioasă generalizată – o formă cronică de anxietate, caracterizată de griji permanente, frică de ceva ce s-ar putea întâmpla (insomnie, neliniște, stomac deranjat, oboseală).
3. Tulburarea obsesiv-compulsivă – o formă cronică de anxietate în care apar gânduri sau comportamente nedorite, care par imposibil de oprit sau controlat (fobii, frici ireale sau exagerate).
4. Tulburarea de stres post-traumatic – o formă cronică extremă de anxietate, care apare în urma unui eveniment traumatizant sau amenințător (amintiri sau coșmaruri din trecut, hiper-vigilență)
5. Fobia socială – o formă cronică de frică debilitantă, caracterizată prin teama de a fi perceput în mod negativ de ceilalți sau umilit în public.
6. Anxietatea de performanță, sau frica de eșec – cel mai comun tip de fobie socială.
______________________________
– frica de un dezastru sau de moarte iminentă
– scurtarea respirației
– senzație de sufocare sau claustrofobie
– palpitații la inimă
– dureri în piept
– amețeală
– bufeuri și/sau frisoane
– tremurături
– amorțeală sau senzație de furnicături la nivelul extremităților
– transpirație
– greață
– percepție distorsionată a trecerii timpului
______________________________
• Passiflora (floarea-pasiunii) – are un efect pacificator la nivel spiritual, relaxează mușchii tensionați, calmează nervii, ușurează durerile, înlătură insomnia și alte simptome asociate cu stresul; nu provoacă dependență; este sedativă și antispasmodică; poate fi asociată cu ovăz lăptos și talpa-gâștei.
• Ginkgo biloba – subțiază sângele, dilată vasele de sânge la nivel cerebral și îmbunătățește circulația; stimulează inteligența, ajută învățarea.
• Mușețel, păducel, flori de tei, roiniță, sunătoare, lavanda, rozmarinul, cătușnica – sunt plante care tonifică sistemul nervos și au efecte bune în anxietatea însoțită de depresie.
• Roinița – influențează sistemul limbic din creier responsabil pentru temperament și dispoziție; acționează ca sedativ, induce relaxarea și un somn liniștitor, calmează tensiunea, anxietatea, mania și isteria; poate fi administrată sub formă de ceai pe parcursul zilei și seara, pentru insomnie.
• Fenicul – această plantă aromată înlătură simptomele gastrointestinale asociate cu anxietatea, precum stomac deranjat, flatulență și tensiune abdominală; este eficient sub formă de ceai, înainte sau după mese.
• Sunătoarea – are efecte relaxante asupra persoanelor tensionate sau anxioase; ridică moralul, hrănește și întărește nervii; poate fi administrată sub formă de tinctură, în doze mici, repetate.
• Valeriana – este benefică pentru persoanele la care anxietatea sau tensiunea cauzează probleme fizice sau psihice; administrată seara, această plantă ajută somnul și previne atacurile de panică din timpul nopții; are o acțiune puternică, de aceea se va începe cu o doză de 5 picături, repetate la fiecare 10-15 minute, până la dobândirea unei stări de calm; capsulele pot da dependență; cel mai indicat este ceaiul sau tinctura; nu se ia mai mult de 3 săptămâni.
• Gura-lupului (Scutellaria lateriflora) – acționează ca sedativ și adjuvant în insomnie; se pot lua câte 10-20 de picături de tinctură (dacă planta este proaspătă) sau 1-2 pipete dacă planta este uscată.
• Mușețel – este considerată o plantă a echilibrului; susține sistemul nervos, calmează nervozitatea și anxietatea; este benefică pentru persoanele tensionate, stresate, agitate, hiperactive, hiper-sensibile, predispuse la probleme digestive și alergii; poate fi administrat la copiii cu coșmaruri în combinație cu suc de mere (în părți egale); în combinație cu cătușnica, hameiul sau valeriana ajută la calmarea problemelor digestive nervoase, cauzate de stres;
• Urzică – botanista Susun Weed recomandă urzicile asezonate cu sare pentru întărirea glandelor suprarenale, eliminarea anxietății, stimularea energiei și concentrării.
• Ovăz – este mai eficient sub formă de tinctură; este recomandat persoanelor cu anxietate și energie nervoasă excesivă; calmează nervii, înlătură instabilitatea emoțională, mânia și supărarea; paiele de ovăz pot fi folosite și la băi, în asociere cu roiniță.
• Talpa-gâștei – poate fi administrată ca tinctură, câte 10-20 de picături, de mai multe ori pe zi; nu dă somnolență.
• Rozmarin – este un remediu bun pentru sistemul nervos, pentru creier și inimă; stimulează inima și circulația, crește fluxul sanguin la creier, înlătură tensiunea musculară și mărește vitalitatea generală.
• Trandafir – câteva picături de ulei esențial de trandafir aplicate pe manșetă creează o mireasmă calmantă; masajul cu loțiuni parfumate cu trandafir reduc semnificativ anxietatea.
______________________________
Sursă: Jill Cunninghis, HERBAL ALLIES AND OTHER STRATEGIES FOR DEALING WITH ANXIETY, Ohlone Herbal Center Therapeutics, June, 2016: http://www.ohlonecenter.org/wp-content/uploads/2017/06/Cunninghis_J_Anxiety_Disorders_2016.pdf