MIROSUL de LAVANDĂ crește încrederea în alte persoane, reduce stresul, anxietatea și depresia

Încă din antichitate, lavanda este folosită ca floare de leac pentru numeroase afecțiuni și probleme de sănătate:

– anxietate, insomnie, depresie, dureri de cap
– tulburări mentale
– căderea părului
– greață
– acnee
– iritații ale pielii
– dureri ușoare, crampe menstruale

Efectele terapeutice ale mirosului de lavanda

În cazul plantelor aromate sau a florilor, doar parfumul lor poate influența starea de spirit sau chiar sănătatea fizică, dovadă beneficiile aromaterapiei.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii olandezi de la Universitatea din Amsterdam și revizuit de cercetătorii de la Aacgen University Hospital din Germania, a arătat că miresmele cu efect calmant precum lavanda cresc încrederea în alte persoane.

S-a demonstrat științific că mirosurile pot influența comportamentul uman. Din acest motiv, parfumurile ar putea fi folosite ca strategie eficientă de promovare a unui produs sau serviciu.

Un studiu din 2006, apărut în International Journal of Hospitality Management a arătat că mirosul de lavandă crește timpul petrecut de clienți într-un restaurant și cantitatea de cumpărături făcute. În cadrul acestui experiment, clienții au fost expuși la mirosul de lavandă și lămâie.

Rezultatele au arătat că lavanda (nu și lămâia) au mărit durata de ședere a clienților în local și au crescut cantitatea de cumpărături. Acest studiu demonstrează încă o dată efectul relaxant pe care îl produce lavanda.

Cercetătorii sunt de părere că mirosul calmant al lavandei induce temporar o stare de control cognitiv mai inclusivă, iar acest lucru influențează încrederea pe care oamenii și-o oferă unii altora.

Inhalarea parfumului de lavandă ar putea ajuta un vânzător de mașini să stabilească mai ușor o negociere de încredere cu clienții săi. De asemenea, mirosul de lavandă difuzat într-un magazin alimentar i-ar putea determina pe consumatori să cheltuie mai mult cumpărând diverse produse.

Mirosul de lavandă poate fi util și în psihologia sportului, întrucât ajută la construirea spiritului de echipă.

Cercetătorii iranieni au demonstrat în 2016 că inhalarea parfumului de lavandă zilnic, timp de o lună, poate preveni stresul, anxietatea și depresia la femei după naștere (depresia post-partum).

_______________________________

Surse bibliografice:

1. Roberta Sellaro, Wilco W. van Dijk, Claudia Rossi Paccani, Bernhard Hommel, and Lorenza S. Colzato, A question of scent: lavender aroma promotes interpersonal trust, Front Psychology, 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290497/

2. Nicolas Guéguena, Christine Petrb, Odors and consumer behavior in a restaurant, International Journal of Hospitality Management, Volume 25, Issue 2, June 2006, Pages 335-339: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278431905000484?via%3Dihub

3. Maryam Kianpour, Akram Mansouri, Tayebeh Mehrabi and Gholamreza Asghari, Effect of lavender scent inhalation on prevention of stress, anxiety and depression in the postpartum period, Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4815377/

4. Healthline, What lavender can do for you: https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you#origin

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.