CUIȘOARELE – remedii de casă pentru DURERI dentare, INFECȚII, afecțiuni BUCALE și DIGESTIVE (utilizări interne și externe)

Cuișoarele – după denumirea științifică Eugenia Caryophyllata – se numără printre cele mai de preț mirodenii din lume. Utilizarea lor în scop alimentar, medicinal și cosmetic datează din antichitate.

Originare din Indonezia, astăzi sunt utilizate în întreaga lume pentru aroma lor unică și efectele lor benefice asupra sănătății orale și nu numai.

Cuișoare (Eugenia Caryophyllata)

Cuișoarele – proprietăți terapeutice

Proprietățile cuișoarelor se datorează conținutului bogat în compuși fenolici, îndeosebi în eugenol (85-90%), acid galic, vanilină, cariofilen, pinen, mentol și cineol. Aceștia au demonstrat o activitate antioxidantă și antimicrobiană mai mare decât a altor condimente, fructe și legume.

Cuișoarele conțin ulei esențial în proporție de 15-20% și ulei gras în proporție de 10%, taninuri, flavonoide, steroli și glicozide sterolice.

Eugenolul a fost studiat pentru efectele sale anti-infecțioase puternice. Combate bacteriile, fungii și virusurile. Cuișoarele au proprietăți antiinflamatoare, analgezice și anestezice, motiv pentru care sunt atât de intens folosite în medicina dentară.

La nivel intern, cuișoarele au efecte carminative, anti-ulceroase, tonice, stomahice și anticancerigene.

_________________________

Cuișoare pentru dureri dentare

Este unul din cele mai cunoscute remedii pe bază de cuișoare. Aceste mirodenii amorțesc rapid durerile de la nivelul danturii.

Se pot folosi în mai multe moduri:

– se introduce un cuișor în cavitatea dintelui sau a măselei afectate;
– se mestecă un cuișor de 3-4 ori pe zi;
– se îmbibă un tampon de vată într-un amestec obținut din 15 picături de lei esențial de cuișoare și 1 lingură de ulei vegetal (de măsline, de floarea-soarelui) și se masează gingia și dantura.
– se aplică local unguentul Dentocalm, care conține ulei de cuișoare și are efecte anestezice și antiseptice; poate fi folosit în dureri de dinți și măsele, gingivită sau alveolită.

Și durerile cauzate de erupții dentare la bebeluși pot fi calmate cu ajutorul uleiului de cuișoare. Se diluează 10 picături de ulei cu 100 ml de apă caldă. Se înmoaie în această soluție un pansament steril și se aplică gingii.

_________________________

Cuișoare pentru afecțiuni digestive

Efectele calmante ale cuișoarelor pot fi utile și în combaterea tulburărilor gastro-intestinale, precum balonare, flatulență, indigestie, gastrită, greață, vomă, diaree.

În aceste cazuri se recomandă ceaiul de cuișoare. Se zdrobește un cuișor și se pune la infuzat împreună cu 1 linguriță de ceai verde într-o cană cu 200 ml de apă fierbinte. Se lasă 5 minute la infuzat, se strecoară și se administrează cald. Se poate consuma câte 1 cană de ceai înaintea meselor sau după mese.

_________________________

Cuișoare pentru infecții ORL

Datorită efectelor antiseptice, cuișoarele pot ajuta la infecțiilor localizate la nivelul mai multor sisteme.

Un remediu popular pentru răceală este fiertura de cuișoare (întregi) în vin sau țuică.

Cuișoarele pot fi folosite în infecțiile urechii, gâtului, nasului și a organelor genitale.

_________________________

Utilizări externe ale cuișoarelor

Sunt deosebit de utile și pentru uz extern. Uleiul esențial de cuișoare poate fi folosit pentru alungarea insectelor (țânțari, muște, molii), dar și dezinfectarea pielii afectată de înțepături de insecte, infecții, răni, zgârâieturi sau scabie.

Cuișoare pentru insecte

Un „insecticid” natural simplu pe care îl puteți confecționa acasă este acesta: introduceți 3-4 cuișoare într-o jumătate/felie de lămâie (în partea tăiată) și așezați-o în zonele populate cu insecte.

Nu în ultimul rând, cuișoarele pot fi folosite la aromatizarea preparatelor culinare, îndeosebi a celor din carne și pește, a dulciurilor (budinci de mere, turtă dulce, biscuiți, fursecuri de casă, brioșe, prăjituri), a băuturilor (sucuri de fructe și legume, bittere, vin fiert, vermut) a conservelor și murăturilor, a produselor de panificație și patiseriePot fi adăugate întregi sau măcinate.

Asemenea altor plante aromate, cuișoarele au efect de conservant. Un cuișor adăugat la o mâncare de carne îi va crește durata de valabilitate cu 24 de ore.

_________________________

Precauții și contraindicații

Datorită conținutului bogat în eugenol, cuișoarele pot irita mucoasa gastrică dacă sunt consumate în cantități mari.

Sunt contraindicate femeilor pe perioada sarcinii și alăptării, persoanelor cu ulcer, gastrită sau alergie la cuișoare, celor care iau medicamente anticoagulante și celor care se pregătesc pentru o operație.

Uleiul esențial de cuișoare (ca și alte tipuri de ulei esențial) poate fi administrat intern doar dacă pe produs scrie „pentru uz intern”, și doar la recomandarea medicului. Nu se va administra oral copiilor.

_________________________

Surse bibliografice:

1. Ziarul Lumina, Cuișoarele – doctorul infecțiilor bacteriene: http://ziarullumina.ro/cuisoarele-doctorul-infectiilor-bacteriene-56075.html

2. Botanical online, Clove Contraindications: https://www.botanical-online.com/english/clove-contraindications.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.