GÂNDURILE, SENTIMENTELE și atitudinile ne afectează SĂNĂTATEA

În Grecia Antică, un pacient era „văzut” de trei medici: un chirurg (cel cu bisturiul), un botanist (cel cu plantele) și un psiholog (cel cu cuvintele).

În medicina modernă, aceste trei categorii de medici abia dacă se întâlnesc pentru a rezolva același caz.

Majoritatea sistemelor medicale din antichitate tratau trupul și mintea ca un întreg. Începând cu secolul al 17-lea, cultura vestică a început să privească trupul și mintea ca entități diferite și să le trateze ca atare.

Oamenii de știință au început să revizuiască legătura dintre corp și minte spre sfârșitul secolului al 20-lea. Au reușit să adune numeroase dovezi care arată că mintea și corpul nostru „vorbesc” aceeași limbă chimică, aflându-se într-o continuă comunicare.

Tot mai multe studii confirmă ceea ce grecii știau acum câteva mii de ani, și anume faptul că gândurile, sentimentele și atitudinile noastre pot afecta funcțiile biologice

Omul care își umple mintea cu gânduri bune va avea întotdeauna pace și bucurie în suflet, iar această stare va influența negreșit și modul în care se simte trupește.

A gândi frumos despre semeni și despre ceea ce se întâmplă în jur, chiar și atunci când totul arată în realitate rău, este o metodă simplă de a ne păstra sănătatea sufletească și trupească.

Starea de bine la nivel mintal, care influențează și sănătatea noastră fizică, se naște dintr-o gândire pozitivă, optimistă, și mai ales din mulțumire.

Unii autori spun că omul este ceea ce gândește. Sfântul Paisie Aghioritul recomanda tuturor să-și construiască o „fabrică de gânduri bune”. Adică să se străduiască să cultive permanent gânduri pozitive și pline de lumină față de toți oamenii.

Binele pe care îl gândim despre cineva se întoarce negreșit la noi sub formă de lumină și bucurie. Este lucrarea Duhului Sfânt, Care vine și se atinge de sufletul celui care se străduiește să aibă doar cugete bune și pline de dragoste față de aproapele său.

______________________

De sănătatea minții noastre depinde și păstrarea sănătății trupului. De pildă, depresia poate crește riscul de deces din cauza unei boli de inimă cu 67% și riscul de deces din cauza cancerului cu 50%.

Stresul cronic, care se naște din prea multa îngrijorare (legată de familie, de bani, de sarcinile zilnice de locul de muncă) creează simptome în plan fizic ca urmare a creșterii nivelului de cortizol (hormonul de stres):

– creșterea ritmului cardiac
– accelerarea respirației
– tensiune sau dureri musculare
– creșterea presiunii arteriale
– dureri de cap
– dureri în piept
– tulburări ale somnului
– oboseală

Stresul cronic datorat suferinței excesive poate duce inclusiv la mărirea inimii și insuficiență cardiacă. Un studiu publicat de New England Journal a arătat cum hormoni precum adrenalina, noradrenalina și cortizolul, eliberați în corp ca urmare a stresului cronic sau a suferinței, sunt responsabili pentru sindromul inimii frânte.

Acest tip de insuficiență cardiacă nu poate fi tratat prin medicamente convenționale, ci printr-o terapie bazată pe controlul emoțiilor.

______________________

Grijile excesive și stresul sunt un „simptom” al lipsei de credință în Dumnezeu. Cugetarea smerită îl poate ajuta pe cel bolnav să depășească mai ușor durerea. La fel și cel aflat în necazuri. Dacă își pune nădejdea în Dumnezeu, recuperarea lui va fi mult mai rapidă și lipsită de suferință.

Din contră, cel care se răzvrătește și este permanent nemulțumit de starea de neputință în care se află, nu-și va găsi nici pacea sufletului, nici sănătatea trupului.

Sfinții Părinți ne învață să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, și pentru bune și pentru rele, și pentru sănătate, și pentru boală, și pentru bunăstare și pentru sărăcie.

Oricât de amară ar fi soarta noastră, să zicem asemenea Sfântului Ioan Gură de Aur: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” Căci acest mare și înțelept bărbat, mai ales când se afla în necazuri, spunea acest cuvânt care taie orice urmă de mândrie și împotrivire proniei divine.

Necazurile trebuie primite ca din mâna lui Dumnezeu. Sfântul Ignatie Briancianinov spunea că dacă necazurile nu ne-ar fi de folos, Dumnezeu le-ar îndepărta degrabă de la noi.

Lucrarea lor este să ne curățească, să ne șlefuiască, să ne învețe smerenia, răbdarea și supunerea față de voia lui Dumnezeu, de care s-au lepădat Adam și Eva și au fost izgoniți din Rai.

______________________

Surse bibliografice:

1. Good Therapy, The Mind-Body Connection: How Mental and Physical Wellness Are Linked: https://www.goodtherapy.org/blog/mind-body-connection-how-mental-physical-wellness-are-linked-0412174

2. Sfântul Ignatie Briancianinov, Experiențe ascetice, Editura Sophia, București, 2009: http://www.cuvantul-ortodox.ro/slava-lui-dumnezeu/

3. Mental Health Foundation, Physical health and mental health: https://www.mentalhealth.org.uk/a-to-z/p/physical-health-and-mental-health

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *