Din ce cauză apar AMEȚELILE, VERTIJUL, DEZECHILIBRUL și INSTABILITATEA

Amețeala, vertijul și durerile de cap se numără printre cele mai frecvente cauze pentru care persoanele se prezintă la medic în general, nu doar la neurologi.

Majoritatea celor care suferă de amețeli trec pe la diverși specialiști – neurologi, oftalmologi, interniști sau ortopediști – până când primesc un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Ameteala, vertij – cauze

Amețeala – cauze, simptome

Prin „amețeală” putem înțelege o tulburare neplăcută a orientării spațiale, sau la o percepție eronată de mișcare, cunoscută sub numele de „vertij”.

Poate fi cauzată de tulburări vestibulare (ale urechii interne) ce pot duce la o senzație de plutire sau altă senzație falsă de mișcare, de tulburări psihiatrice, respirație foarte rapidă (hiperventilație), sau poate fi un efect secundar al unor medicamente.

Există mai multe tipuri de amețeală (periferică, centrală, psihogenă), care pot fi clasificate în câteva categorii principale. Acestea țin de istoricul pacientului și de bolile de care suferă.

Vertij – cauze, simptome

Persoanele care suferă de vertij descriu această stare ca o senzație de rotire a obiectelor din jur sau a propriei persoane, învârtire, înclinare, balansare, dezechilibrare sau ducerea într-o parte.

Vertijul se declanșează de cele mai multe ori la mișcarea poziției capului.

Principala cauză a vertijului este o afecțiune a urechii interne, cunoscută sub numele de vertij postural paroxistic benign (BPPV). Persoana în cauză are o senzație falsă de rotație a mediului înconjurător sau de amețeală a corpului la mișcarea capului.

Alte cauze ale vertijului sunt boala Meniere, nevrita vestibulară și labirintita.

În cazuri mai rare, vertijul poate fi asociat unei probleme la nivelul creierului, precum o tumoare sau un accident vascular cerebral, unei leziuni la cap sau la gât, unor medicamente care produc daune la nivelul urechii sau unor migrene.

Alte simptome de vertij sunt:

– greața și voma
– mișcări anormale ale ochilor
– dureri de cap
– transpirații
– sunete în urechi
– pierderea auzului

Simptomele pot dura câteva secunde, minute, sau câteva ore. Dispar și reapar la anumite intervale de timp.

____________________________

Dezechilibrul – cauze

Dezechilibrul poate să apară mai des în boala Parkinson și în tulburări ale cerebelului (o zonă din creier responsabilă cu echilibrul și coordonarea).

Probleme de echilibru pot fi cauzate de o anumită formă de artrită la gât, cunoscută sub numele de spondiloză cervicală – care pune presiune pe măduva spinării.

Dezechilibrul în întuneric sau senzația de plutire și cap greu, pot fi cauzate de probleme vestibulare (anormalități ale urechii interne). 

Slăbiciunea musculară, articulațiile instabile și tulburările de vedere pot contribui de asemenea la pierderea echilibrului. 

Unele medicamente pot avea ca efect secundar dezechilibrarea.

Diabetul (îndeosebi neuropatia diabetică) poate duce de asemenea la pierderea senzației picioarelor sau dificultăți la mers.

 

 

____________________________

Presincopa – cauze 

Acest tip de amețeală se resimte ca o senzație de leșin sau de pierdere a conștiinței. Presincopa poate cauza de asemenea slăbiciune musculară și vedere încețoșată.

Cauza principală a presincopei este una de factură cardiovasculară. La foarte multe persoane, este un simptom de hipotensiune ortostatică – apare când tensiunea arterială scade semnificativ când o persoană se ridică de la orizontală sau din poziția de șezut.

Presincopa este des întâlnită la persoanele cu disfuncții autonomice, precum tahicardia posturală ortostatică (POTS).

Când persoana în cauză și-a pierdut deja conștiința, nu mai este vorba despre presincopă, ci de sincopă.

____________________________

Senzație de instabilitate – cauze

Acest tip de amețeală, care se manifestă ca o senzație de cădere, apare în tulburări psihiatrice, precum depresie, anxietate sau sindromul de hiperventilație.

Amețeala poate fi tratată printr-un tratament medicamentos, prin, psihoterapie și fizioterapie. Rareori poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

____________________________

Surse bibliografice:

1. Post RE., Dickerson LM., Dizziness: a diagnostic approach, Am Fam Physician. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20704166

2. Michael Strupp and Thomas Brandt, Diagnosis and Treatment of Vertigo and Dizziness, Dtsch Arztebl Int. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696792/

3. WebMD, Vertigo: https://www.webmd.com/brain/vertigo-symptoms-causes-treatment#1

4. Farmacia Ta, Aveti stari de ameteala? Posibile cauze: https://www.farmaciata.ro/aveti-stari-de-ameteala-posibile-cauze/

5. WebMD, What causes disequilibrium? https://www.webmd.com/first-aid/qa/what-causes-disequilibrium

6. Mayo Clinic, Balance problems: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/balance-problems/symptoms-causes/syc-20350474

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *