CEAI VERDE pentru DIABET

Recomandarea de ceai verde pentru diabetici este confirmată științific. Din cauza incidenței crescute a diabetului zaharat de tip 2, a obezității și a bolilor cardiovasculare, compușii din ceaiul verde sunt intens studiați în aceste domenii.

Unele studii epidemiologice au arătat că putem obține beneficii importante la nivel metabolic și cardiovascular printr-un consum regulat de ceai verde. Pentru efecte notabile, acesta trebuie consumat în cantități mari, câte 5-6 sau mai multe căni pe zi.

Ceai verde diabet

Studiile intervenționale au arătat de asemenea că 200-300 mg de EGCG pe zi (echivalentul a 5-6 căni de ceai verde) ajută la păstrarea sănătății cardiovasculare și metabolice.

EGCG este prescurtarea unui compus antioxidant regăsit în cantități mari în ceaiul verde, numit galat de epigalocatechină. EGCG este un polifenol cu un potențial terapeutic uriaș, inclus astăzi în numeroase suplimente alimentare.

Acest polifenol are proprietăți antinflamatoare, anticancerigene și hipocolesterolemiante. Cercetările au asociat consumul de ceai verde cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive și combaterea infecțiilor.

Persoanele cu diabet trebuie să acorde o grijă deosebită tuturor alimentelor și băuturilor pe care le consumă, întrucât acestea pot afecta nivelul zahărului din sânge.

În diabetul de tip 2, celulele nu mai pot absorbi glucoza în mod eficient din cauza rezistenței la insulină – asociată cu hiperglicemia și numeroase complicații ale diabetului, precum boli de inimă, insuficiență renală sau neuropatie (leziuni nervoase).

Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard avertizează că principala cauză a diabetului și a obezității este consumul de alimente cu adaos de zahăr, îndeosebi a băuturilor răcoritoare, sportive sau a sucurilor de fructe îndulcite.

La polul opus se află ceaiurile de plante care pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Una din cele mai bune alegeri la acest capitol este ceaiul verde.

____________________________________

Numeroase studii au confirmat ipoteza că ceaiul verde ajută la pierderea în greutate și la controlul nivelului de glucoză.

Scăderea ponderală determină creșterea sensibilității la insulină și implicit îmbunătățirea nivelurilor de zahăr din sânge. Un studiu realizat pe 63 de persoane cu diabet de tip 2, publicat în Journal of Research in Medical Sciences, a arătat că 4 căni de ceai verde pe zi ajută la scăderea greutății corporale și a tensiunii arteriale.

Nutriționista Toby Smithson explică că ceaiul verde conține catechine care diminuează efectele rezistenței la insulină prin reducerea digestiei și absorbției carbohidraților.

Un studiu apărut în 2014 în Iranian Journal of Medical Sciences a arătat că 150 ml de ceai verde, de 3 ori pe zi, timp de 2 săptămâni, a avut un efect pozitiv asupra rezistenței la insulină la persoanele cu diabet.

____________________________________

Diabetul nu poate fi controlat doar prin consumul de ceai verde. Este foarte importantă și dieta, din care trebuie excluse zaharurile adăugate (produse îndulcite), carbohidrații simpli și grăsimile saturate.

Cu toate acestea, consumul de ceai verde (6 căni pe zi) poate reduce cu 33% riscul de diabet de tip 2. Diabeticii pot îndulci ceaiul verde cu stevia (înlocuitor natural).

____________________________________

Precauții și contraindicații

Persoanele care au deja diabet de tip 2 și vor să bea ceai verde trebuie să își monotorizeze tensiunea arterială.

Specialiștii recomandă acestora să își ia tensiunea arterială înainte și la 1-2 ore după consumul de ceai verde. Cofeina poate afecta nivelul tensiunii arteriale – un factor major de risc pentru persoanele cu diabet.

Dacă sunteți sensibili la cafeină, renunțați la consumul de ceai verde. Un alt ceai bun pentru diabetici, fără efecte secundare notabile este ceaiul de scorțișoară, la fel și cel de frunze de afin.

____________________________________

Bibliografie:

1. Wolfram S., Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health, J Am Coll Nutr. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906191

2. Everyday Health, The Health Benefits and Risks of Green Tea for People With Type 2 Diabetes: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/green-tea-good-type-2-diabetes/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.