CIUBOȚICA-CUCULUI elimină din organism substanțele TOXICE care provoacă DURERI articulare și boli REUMATICE

Ciuboțica-cucului (Primula officinalis), cunoscută și sub numele de „primulă”, este una din cele mai frumoase plante medicinale, cu un parfum dulce de miere, care răsare în luna mai.

Este cunoscută îndeosebi pentru efectele sale benefice în inflamațiile cronice, precum artrită reumatoidă și dermatită atopică.

Ciuboțica-cucului

Este prescrisă adesea pentru tuse, bronșită, penumonie, precum și pentru afecțiunile specifice femeilor – dureri de sâni (mastalgie), simptome de menopauză și simptome premenstruale.

Toate părțile plantei sunt folosite în scop medicinal: semințele, frunzele și rădăcina. Cel mai des este administrată sub formă de ceai sau ulei terapeutic.

Americanii nativi o aplicau extern, pe răni minore, hemoroizi, vânătăi și dureri în gât. Din semințele florilor se prepară un ulei cu efecte bune în tulburările gastrointestinale.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că această plantă are capacitatea de a elimina toxinele din corp care duc la gută, artrită și boli reumatice.

Unele studii au arătat că uleiul de ciuboțica-cucului poate îmbunătăți simptomele de artrită reumatoidă, dacă este administrat în paralel cu tratamentul convențional.

Într-un studiu, 94% din participanții care au primit ulei de primulă au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor bolii precum durere sau rigiditate matinală la nivelul articulațiilor.

Arthritis Foundation recomandă între 540 mg și 2.8 g de ulei pe zi, în doze divizate. Efectele se văd după cel 6 luni de tratament.

_________________________________

Alte cercetări sugerează că uleiul de primulă, administrat în combinație cu ulei de pește, poate îmbunătăți absorbția calciului și creșterea densității osoase la femeile cu osteoporoză aflate în perioada de după menopauză.

Ciuboțica-cucului este eficientă în durerile articulare și reumatice datorită acțiunii sale depurative, de curățire a sângelui și a întregului organism de toxine.

Persoanele vulnerabile la boli articulare sau reumatice pot bea în fiecare zi 1-2 cești de ceai ciuboțica-cucului. Această cură, urmată mai mult timp, va duce la diminuarea treptată a durerilor puternice, până la completa lor dispariție.

Totodată, frunzele plantei au efecte calmante, hemostatice (opresc sângerările) și cicatrizante (pentru răni), dacă se aplică extern, sub formă de cataplasme. Se încălzesc ușor și se aplică pe regiunile dureroase ale corpului.

____________________________________________

Bibliografie:

1. Bayles B., Usatine R., Evening primrose oil, Am Fam Physician. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20000302

2. Natural Livin Ideas, 7 Sensational Benefits of Evening Primrose Oil: http://www.naturallivingideas.com/7-benefits-of-evening-primrose-oil/

3. Farmacia Verde, Ciuboțica-cucului: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/ciubotica-cucului-un-expectorant-natural/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.