SOIA combate pierderea de MASĂ OSOASĂ la femei mai eficient decât medicamentele convenționale (studiu)
Tulburările hormonale din timpul menopauzei întrerup procesul natural de construire a oaselor. Femeile pot pierde până la 20% din densitatea osoasă în primii 5-7 ani după menopauză.
Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen, un hormon feminin care printre altele, are efecte protectoare asupra sistemului osos.
În ultimii zece ani au apărut numeroase medicamente pentru păstrarea densității osoase și prevenirea fracturilor, între care Fosmax și Evista (pentru prevenirea și tratarea osteoporozei la femei în postmenopauză) și terapiile de substituție hormonală cu estradiol (estrogen).
Dr. Susan Ott, specialist în Bolile Metabolice Osoase de la Universitatea din Washington spune că foarte multă lume crede că aceste medicamente ajută la construcția oaselor. În realitate, nocivitatea lor este mai mare decât beneficiile pe care le aduc oaselor.
Medicamentul Evista a fost asociat cu creșterea riscului de embolie pulmonară, tromboză venoasă și boala coronariană arterială. Studiile au arătat că această clasă de medicamente (bisfosfonați) produce peste 40 de efecte adverse. Riscurile sunt și mai mari la femeile care urmează un astfel de tratament pe perioade mari de timp (10 ani sau mai mult).
Estradiolul (înlocuitor pentru estrogen) administrat la femeile sănătoase (care nu au încă osteoporoze) poate crește nivelul acestuia în corp, exercitând efecte cardiotoxice și cancerigene.
________________________________________________________________________________________________________
Din fericire, există alternative naturale la medicamentele sintetice și la terapiile de substituție hormonală care sunt la fel de eficiente și lipsite de efecte negative.
Una din ele este genisteina, o substanță regăsită în mod special în leguminoase precum soia și năut, dar și în cafea. Genisteina este un flavonoid bioactiv care are o structură asemănătoare estrogenului uman și o funcție similară.
Dietele bogate în fitoestrogeni (hormoni naturali din plante) au fost asociate cu ameliorarea simptomelor de menopauză, prevenirea aterosclerozei, osteoporozei și a cancerului.
Un studiu realizat pe animale, publicat în anul 2008 în British Journal of Pharmacology, a arătat că genisteina este mai eficientă în conservarea densității minerale osoase (cantitatea) și a rezistenței osoase (calitatea) decât Fosmax, Evista și Estradiol.
Superioritatea acestei substanțe naturale se datorează faptului că nu are efecte secundare sau riscuri pentru sănătate precum medicamentele convenționale.
Genisteina este un derivat din plante care are o activitate selectivă, adică acționează în mod natural și integrativ în organism, ajutând la remedierea problemelor existente fără să afecteze alte părți ale corpului.
Mai precis, aceasta stimulează și se leagă de site-urile receptorilor de estrogen din oase, crescând astfel densitatea și rezistența oaselor. Deși are efecte estrogene mai slabe decât estradiolul, este capabilă să se lege de aceeași receptori de estrogeni pentru o durată mai mare de timp.
Acest lucru înseamnă efecte pozitive pe termen lung, fără efectele secundare asociate cu nivelurile mari de estrogen din corp. Totodată, oferă mai multă protecție împotriva cancerului.
Pe lângă efectele sale estrogene și anticancerigene, genisteina are și proprietăți antioxidante prin care înlătură radicalii liberi din fluxul sanguin și încetinește procesul de îmbătrânire.
Unele studii au arătat că are efecte cardioprotectoare (scade tensiunea arterială și îmbunătățește calitatea pereților arteriali).
Cea mai bună formă de genisteină naturală este cea găsită în soia fermentată.
________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Greenmedinfo, Genistein: The Soy Nutrient That Puts Bone Drugs to Shame: http://www.greenmedinfo.com/blog/genistein-soy-nutrient-puts-bone-drugs-shame
2. NHS Choices, Menopause and your bone health: https://www.nhs.uk/Livewell/healthy-bones/Pages/menopause-and-your-bone-health.aspx