REMEDII naturale pentru ULCERUL stomacal, confirmate științific

Ulcerul stomacal este fără îndoială una din cele mai frecvente afecțiuni gastrointestinale. Afectează circa 20% din populație.

Ulcerele sunt răni mici deschise, care se dezvoltă în mucoasa stomacului sau în intestinul subțire, din cauza acidității excesive. Acizii mănâncă practic din mucoasa gastrică și cauzează inflamații și leziuni.

Remedii naturale ulcer stomacal

În 90% din cazurile de ulcer gastric și în 70% din cazurile de ulcer duodenal, cauza principală o reprezintă infecția cu Helicobacter pylori. Această bacterie se transmite prin apă, alimente sau prin sărut.

Administrarea zilnică de antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung, precum Aspirină, Ibuprofen, Diclofenac sau Indometacin, poate irita de asemenea mucoasa stomacului.

Aceste medicamente (mai ales când sunt asociate cu anticoagulante sau antiagregante) cresc riscul de ulcer gastric și duodenal, iar în unele cazuri, boala poate evolua spre ulcer hemoragic. Analgezicele contribuie la dezechilibrul dintre acid și mucus.

Senzația de arsură la nivelul stomacul reprezintă cel mai frecvent simptom. Greața, durerea, balonare sau plenitudinea stomacală sunt de asemenea semne care pot indica prezența unui ulcer.

Unele persoane pot experimenta stări de slăbiciune, vomă, inapetență, pierdere în greutate nejustificată, dificultăți respiratorii sau scaune negre.

__________________________________________________________________________________________________________

Terapia convențională pentru ulcerul gastric cauzat de Helicobacter pylori presupune administrarea de antibiotice și inhibitori de acid, însă tot mai multe persoane dezvoltă rezistență la medicația alopată.

Tratamente naturiste pentru ulcer

1. PROBIOTICE

Tot mai multe studii experimentale și clinice sugerează că probioticele reprezintă un potențial tratament pentru controlul ulcerelor gastrice.

Rezultatele au arătat că aceste microorganisme vii, cunoscute și sub numele de „bacterii bune”, inhibă dezvoltarea leziunilor acute la nivelul mucoasei gastrice și totodată accelerează procesul de vindecare.

Probioticele acționează prin mai multe mecanisme moleculare și celulare. În primul rând, conțin acid lactic și compuși antimicrobieni care inhibă creșterea bacteriilor patogene și blochează adeziunea patogenilor la pereții gastrici epiteliali.

În al doilea rând, cresc populația de bacterii bune din intestin și au o activitate imunomodulatoare: inducerea fagocitozei, secreția de imunoglobulină A, activarea celulelor ucigașe naturale (natural killer cells), stimularea citochinelor protectoare, reducerea citochinelor pro-inflamatorii, modularea răspunsurilor celulare.

Un studiu din 2015 a arătat că terapia clasică în combinație cu probiotice crește rata de eradicare a bacteriei Helicobacter pylori de la 63% la 87%. 18% din pacienții care au primit medicamente au avut reacții adverse la medicamente.

Cele mai bune probiotice sunt iaurtul, kefirul, oțetul de mere, uleiul fermentat de ficat de cod și varza murată sau alte murături. Se pot administra și sub formă de supliment alimentar.

__________________________________________________________________________________________________________

2. FLAVONOIDE

Flavonoidele sunt o clasă de compuși fitochimici cu proprietăți antioxidante. Unele tipuri au efecte gastro-protectoare. Reduc acizii din stomac în mod natural, cresc stratul protector de mucus, combat infecțiile bacteriene, previn formarea leziunilor în mucoasa tractului digestiv și grăbesc procesul de vindecare a rănilor deja existente.

O recenzie a arătat că cele mai eficiente flavonoide pentru tratarea ulcerului se găsesc în următoarele alimente:

• ceapă, mere, fructe citric, pătrunjel, salvie, vin roșu, ceai verde (sub formă de quercetină);
• smochine, hrișcă, mere cu coajă, ceai verde (sub formă de rutină);
• grepfrut, cireșe, tomate, cacao, fasole (sub formă de naringenină).

__________________________________________________________________________________________________________

3. MIEREA de ALBINE

Pe lângă faptul că are efecte nutritive, energizante și stimulente la nivel psihic, mierea deține proprietăți antimicrobiene și emoliente prin care combate infecțiile și accelerează vindecarea rănilor interne, inclusiv cele produse de ulcer.

Aceleași efecte le are și asupra gâtului (în tuse și infecții respiratorii) și a pielii (acnee, etc).

__________________________________________________________________________________________________________

3. LEMNUL-DULCE

Rădăcina acestei plante este folosită în medicina tradițională pentru afecțiunile respiratorii și digestive. Conține glicirizină – substanța activă principală care se transformă în corp în acid gliciretinic.

Odată ajuns în sânge, acesta combate tulpinile de Helicobacter pylori rezistente la tratamentul cu Caritromicină.

Rădăcina de lemn-dulce se poate procura de la magazinele naturiste. Se poate folosit la îndulcirea ceaiului, câte ½ linguriță la fiecare cană. Este valabilă și sub formă de supliment.

__________________________________________________________________________________________________________

5. MERIȘOARELE

Merișoarele sunt bogate în vitamina C, fructoză și antioxidanți. Consumat în cantități mari, sucul de merișoare este cunoscut ca un remediu eficient pentru infecțiile tractului urinar. Acesta împiedică aderarea bacteriilor la mucoasa tractului urinar.

Același efect bacteriostatic îl are și asupra infecțiilor gastrice cu Helicobacter pylori. Un studiu a arătat că după o cură de 35 de zile cu suc de merișoare, 14 pacienți din 97 s-au vindecat de această infecție. Deși este o rată mică, acest remediu este 100% natural, fără efecte secundare, care merită încercat.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Farmacia Punkt, Ce este ulcerul gastric sau duodenal? http://www.farmaciapunkt.ro/ce-este-ulcerul-gastric-sau-duodenal/

2. GHALIA KHODER, ASMA A. AL-MENHALI, FARAH AL-YASSIR and SHERIF M. KARAM, Potential role of probiotics in the management of gastric ulcer, Exp Ther Med. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906699/

3. Natural Living Ideas, 8 Science Backed Home Remedies For Stomach Ulcers: http://www.naturallivingideas.com/ulcer-remedies/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.