SUCUL de PĂTRUNJEL cu puțină LĂMÂIE te face ca nou

Pătrunjelul are atât de multe beneficii pentru sănătate încât merită un loc mai central în dieta noastră de zi cu zi. Deși ne este atât de familiar și ușor accesibil, se cuvine să privim puțin și dincolo de utilitatea sa culinară.

Chiar și în cantități mici – așa cum este indicat să-l consumăm, acest zarzavat ne poate aduce mari binefaceri organismului, datorită conținutului său bogat în antioxidanți, uleiuri esențiale, vitamine și minerale.

8 linguri de pătrunjel tocat pot acoperi cantități mari de nutrienți importanți:

• 554% din doza zilnică recomandată de vitamina K
• 54% din DZR de vitamina C
• 15% din DZR de vitamina A
• 12% din DZR de acid folic
• 10% din DZR de fier
• 4% din DZR de calciu, magneziu și potasiu

Uleiurile sale volatile unice au beneficii asupra sistemului imunitar și proprietăți anticancerigene și antitumorale: miristicină, limonen, eugenol și alfa-tujen.

Este o plantă chimio-prptectoare, în sensul că protejează ADN-ul de daune, stopează mutația celulară și induce apoptoza (moartea celulelor canceroase). Apigenina din pătrunjel reduce incidența și multiplicarea tumorilor mamare și întârzie dezvoltarea lor.

__________________________________________________________________________________________________________

Impresionează prin concentrația ridicată de antioxidanți (flavonoide): luteolină, apigenină, licopen, beta-caroten și alfa-caroten.

Antioxidanții încetinesc procesul de îmbătrânire prin combaterea daunelor radicalilor liberi, a stresului oxidativ și a inflamațiilor interne. Toți acești factori contribuie la dezvoltarea bolilor „bătrâneții”, a cancerului, a afecțiunilor cardiovasculare, neurodegenerative și oculare.

Un studiu din 1999, realizat de Institute of Food Safety and Toxicology, a arătat că persoanele care au consumat pătrunjel au avut un nivel de stres oxidativ mai mic decât persoanele care nu au mâncat pătrunjel.

__________________________________________________________________________________________________________

Pătrunjelul are proprietăți detoxifiante, diuretice, antiseptice și antiinflamatoare, cunoscute de secole de practicanții medicinei tradiționale. Studiile actuale au confirmat deja multe din utilizările sale populare.

Un raport din 2013, apărut în Journal of Traditional Chinese Medicine, a arătat că acesta a fost utilizat ca tratament pentru tulburările gastrointestinale, hipertensiune arterială, boli cardiace și renale, diabet și diferite afecțiuni ale pielii.

Pătrunjelul protejează inima și creierul și are efecte antidiabetice, antibacteriene și antifungice.

Pentru a beneficia de toate aceste calități curative ale pătrunjelului, este indicat să îl consumăm în stare crudă, proaspătă, sub formă de salată sau suc.

__________________________________________________________________________________________________________

Suc de pătrunjel cu lămâie

Sucul reprezintă cea mai bună formă de administrare a acestei plante, deoarece corpul poate asimila astfel foarte ușor toți nutrienții esențiali pe care acesta îi conține.

Ingrediente

• 1 mână de tulpini de pătrunjel cu frunze
• ½ lămâie
• ½ pahar de apă

Preparare

Se spală bine pătrunjelul, apoi se rupe bucăți și se pune în blender. Se adaugă apa și sucul proaspăt stors de la lămâie și se mixează până rezultă o compoziție lichidă.

Sucul obținut se poate bea ca atare, sau se poate filtra. Se consumă în cantități mici, cel mult 100 ml de suc pe zi.

__________________________________________________________________________________________________________

Este recomandat în:

– inflamații
– anemie
– imunitate scăzută
– infecții vezicale
– balonare, gaze, constipație, reflux de acid
– pietre la rinichi
– artrită
– edeme
– halenă
– cancer

__________________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Consumul excesiv de pătrunjel poate afecta ciclul menstrual. Femeile gravide trebuie să-l evite cât mai mult, la fel și persoanele cu pietre la rinichi (oxalați), gută sau alte afecțiuni renale și vezicale.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Axe, Parsley Benefits, Nutrition & Recipe Ideas: https://draxe.com/parsley-benefits/

2. Suc de pătrunjel, detoxifiant și remineralizant, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, p. 33

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.