OBLIGEANA vindecă orice afecțiune GASTRICĂ sau INTESTINALĂ și reglează ACIDITATEA stomacului

Obligeana (Acorus calamus) este folosită în scop terapeutic încă din antichitate. O găsim în numeroase sisteme de medicină naturistă și aplicații etno-medicinale, precum Ayurveda, Siddha, medicina chineză.

Cele mai populare utilizări vizează sistemul gastro-intestinal și aparatul respirator:

– tuse, bronșită, dureri în piept, febră
– inapetență, indigestie, crampe
– colici, diaree, gaze, flatulență
– inflamații
– depresie
– tumori
– hemoroizi
– boli de piele
– debilitate generală
– afecțiuni vasculare

Cea mai mare valoare terapeutică o are rădăcina, sau rizomul plante, iar cei mai importanți compuși bioactivi pe care îi conține sunt alfa-asaron și beta-asaron.

Obligeana este sedativă, anticonvulsivă, antispasmodică, hipolipidemică, imunosupresivă, antiinflamatoare, antioxidantă, antimicrobiană, anticancerigenă și antidiabetică.

Terapeuta Maria Treben spune că rădăcina de obligeană are efecte benefice asupra întregului tract gastro-intestinal, inclusiv asupra ficatului, bilei, splinei și pancreasului. O recomandă persoanelor care au dureri de stomac și alte probleme gastrice și intestinale din cauza acidității crescute  sau scăzute peste/sub limita normală.

Obligeana are un efect regulator impresionant, fiind utilă atât în hiperaciditate, cât și hipoaciditatea gastrică. Dă rezultate bune și în ulcerul duodenal și diaree (inclusiv în cazul diareii cu sânge).

Poate vindecă orice tulburare stomacală și intestinală, fie ea ușoară sau gravă, inclusiv malignă – precum cancerul intestinal.

Un studiu recent, efectuat de cercetătorii iranieni, a arătat că extractele de obligeană au efecte anti-proliferative și anti-angioneză asupra celulelor cancerului gastric

____________________________________________________________________________________________________________

Se administrează sub formă de ceai, în cantități mici. Se folosește 1 linguriță de rădăcină de obligeană mărunțită la 1 cană cu apă rece. Se lasă peste noapte, iar a doua zi se încălzește și se strecoară.

Se ia câte o înghițitură de ceai înainte și după fiecare masă a zilei. În total trebuie să fie 6 guri de ceai de obligeană pe zi. Nu este indicat să depășiți această cantitate.

În boli grave, ceaiul trebuie consumat pe perioade mai lungi de timp, săptămâni sau chiar luni.

____________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Treben, Sănătate din Farmacia Domnului, Obligeana, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 37-38

2. Rajput SB., Tonge MB., Karuppayil SM., An overview on traditional uses and pharmacological profile of Acorus calamus Linn. (Sweet flag) and other Acorus species, Phytomedicine, 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24200497

3. Samaneh Rahamooz Haghighi,Malek Hossein Asadi, Hassan Akrami and Amin Baghizadeh, Anti-carcinogenic and anti-angiogenic properties of the extracts of Acorus calamus on gastric cancer cells, Avicenna Journal of Phytomedicine, 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355820/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.