SOLUȚIE din BICARBONAT pentru curățarea FRUCTELOR și LEGUMELOR de pesticide (video)

Bicarbonatul de sodiu este unul din cele mai versatile ingrediente din bucătărie. Utilizările sale merg dincolo de domeniul culinar. Este folosit în gospodărie pentru calitățile sale abrazive, deodorante și dezinfectante.

Curăță foarte bine petele și nu doar acoperă mirosurile neplăcute, ci le neutralizează complet. Dizolvat în apă, bicarbonatul crește eficiența detergenților, prin faptul că menține un pH neutru în apă, optim pentru curățare.

Acest ingredient-minune poate fi folosit inclusiv pentru îndepărtarea pesticidelor de pe fructe și legume. Metoda este cunoscută de mult timp, însă abia recent a fost demonstrată științific.

Un studiu recent, publicat în 2017 în Journal of Agricultural and Food Chemistry, a arătat că bicarbonatul de sodiu este eficient în eliminarea pesticidelor.

Cercetătorii au aplicat pe mere concentrații mari de pesticide – un fungicid numit tiabenzadol și un insecticid numit fosmet.

După ce fructele au stat 24 de ore în pesticide, au fost testate asupra lor trei metode de spălare: cu apă obișnuită, cu o soluție de apă și bicarbonat de sodiu (1%) și un înnălbitor (folosit în mod obișnuit de producătorii de fructe).

Cercetătorii au monotorizat nivelurile de pesticide de la suprafața și din interiorul fructelor după ce le-au spălat cu cele trei metode.

Soluția de apă și bicarbonat a fost mai eficientă decât celelalte două după doar 2 minute de curățare. După 12-15 minute de spălare, această formulă a îndepărtat practic toate pesticidele externe, și unele care au reușit să pătrundă dincolo de coaja fructelor.

Această metodă de spălare a îndepărtat tiabendazolul în proporție de circa 80% și fosmetul în proporție de 96%.

Rezultatele unei recenzii a arătat că fructele și legumele catalogate drept „bio” au un risc cu 30% mai mic de a fi contaminate cu pesticide. Acest lucru înseamnă că inclusiv produsele organice necesită spălare înainte de a fi consumate.

Unele tipuri de pesticide se degradează în prezența bicarbonatului de sodiu.

______________________________________________________________________________________________________

Spray anti-pesticide pentru fructe și legume

Pentru a fi mai ușor de aplicat și depozitat în casă, soluția se poate păstra într-o sticlă cu pulverizator. Se aplică pe fructe și legume, se lasă să acționeze 15-20 de minute, apoi se freacă energic cu o perie sau cu un burete și se clătesc cu apă.

Ingrediente

• 500 ml de apă distilată (sau fiartă și răcită)
• 1 lingură de bicarbonat de sodiu

Metodă

Încălziți puțin apa, pentru a ajuta bicarbonatul să de dizolve mai bine. Amestecați cele două ingrediente și turnați soluția într-o sticlă cu pulverizator.

Acest spray este foarte ușor de folosit. Pulverizați direct pe produsele pe care doriți să le curățați. Lăsați-le să stea 15 minute într-un bol mare, apoi frecați-le cu o periuță sau cu partea abrazivă a unui burete de vase.

Puneți bolul în chiuvetă și dați drumul la apă. Clătiți-le bine cu apă și apoi ștergeți-le cu un prosop curat.

În acest mod se pot spăla diverse fructe și legume: citrice, mere, pere, prune, pepeni, castraveți, roșii, morcovi și alte rădăcinoase, piersici, caise, nectarine, banane etc.

Fructele cu boabe moi nu se periază, ci doar se clătesc cu apă. Pentru verdețuri, umpleți un bol cu apă și adăugați 1 lingură de bicarbonat. Amestecați și scufundați verdețurile în soluție. Lăsați-le la înmuiat 15 minute, apoi clătiți-le cu apă curată.

______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Yang T, Doherty J., Zhao B, Kinchla AJ, Clark JM., He L., Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples, J Agric Food Chem. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29067814

2. CNN Health, Pesticides: How ’bout washing them apples? https://edition.cnn.com/2017/10/25/health/apples-pesticides-wash-study/index.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.