IAURTUL cu MIERE combate mai eficient CANDIDOZA vaginală decât CLOTRIMAZOL (studiu)

Infecțiile fungice pot afecta diferite zone ale corpului, însă de cele mai multe ori apar la nivelul cavității bucale, a regiunii genitale (la femei și bărbați), în zona axilei sau între degetele picioarelor.

Candidoza vulvo-vaginală este una din cele mai frecvent întâlnite tipuri de infecții vaginale la femeile de vârstă reproductivă, constituind totodată o problemă de sănătate publică.

iaurt cu miere – candidă

Infecțiile candidozice sunt mai frecvente în timpul sarcinii și a menstruației, la persoanele cu imunitatea scăzută, la persoanele cu diabet, la femeile care iau pastile anticoncepționale și la cei care iau antibiotice.

Simptomele unei infecții fungice vaginale sunt ușor de recunoscut:

– iritații și mâncărimi puternice în zona afectată
– durere și sensibilitate vaginală
– senzație de arsură în timpul urinării
– secreții vaginale apoase
– leucoree (secreții albicioase, groase, fără miros, cu aspect de brânză)
– înroșirea și umflarea vulvei
– erupții vaginale

Tot mai multe femei au devenit imune la cremele și supozitoarele antifungice prescrise de medic, din cauza dezvoltării rezistenței microorganismelor la tratamentul convențional.

Din acest motiv, oamenii de știință consideră tot mai imperioasă identificarea unor terapii alternative pentru tratarea acestui tip de infecții.

__________________________________________________________________________________________________________

Iaurtul – mai eficient decât cremele antifungice

Două studii recente au arătat că iaurtul reprezintă una din cele mai bune metode naturale de tratament pentru candidoza vaginală.

Acest ingredient este adesea folosit în medicina tradițională ca un remediu sigur și ușor accesibil pentru combaterea candidozelor. Eficiența sa se datorează conținutului de Lactobacillus – bacterii bune care trăiesc în sistemul nostru digestiv, în tractul urinar și în zona vaginală, fără să cauzeze probleme.

Lactobacilus poate fi găsit în iaurtul natural, unele produse fermentate și sub formă de supliment alimentar. Ingerarea acestuia a fost asociat cu tratarea diaree la copii, a colonului iritabil și în general a problemelor digestive.

Un studiu din 2012, realizat la Departamentul de Obstetrică și Ginecologice de la Facultatea de Medicină Sohag din Egipt a arătat că un amestec de iaurt și miere a fost mai eficient decât o cremă antifungică locală în tratarea infecțiilor vaginale la femeile gravide.

Participantele la acest studiu au aplicat pasta de iaurt și miere la nivelul vaginului. Rata de vindecare clinică la participantele care au fost iaurt și miere a fost de 87.8 procente, iar la cele care au folosit crema antifungică a fost de 72.3 procente.

__________________________________________________________________________________________________________

În 2015, cercetătorii iranieni de la Universitatea de Științe Medicale din Tehran, au comparat amestecul de iaurt și miere cu crema Clotrimazol și au obținut rezultate similare.

Autorii studiului au concluzionat că efectele terapeutice ale amestecului de iaurt și miere nu sunt doar asemănătoare Clotrimazolului, ci chiar superioare acestuia în ceea ce privește reducerea simptomelor candidozei vaginale.

__________________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

O metodă mai simplă este să se ia un tampon curat, să se îmbibe în iaurt și să se introducă în vagin.

Conform studiilor citate mai sus, iaurtul se poate amesteca înainte cu miere de albine. Mierea potențează efectele anti-infecțioase ale iaurtului grație proprietăților sale antimicrobiene.

Singura condiție este ca iaurtul și mierea să fie naturale. Iaurtul trebuie să fie bogat în bacterii, în special lactobacillus. Nu trebuie să conțină zahăr, fructe sau alți aditivi. Din acest motiv, este indicat ca iaurtul să se prepare în casă, din lactate bio.

La fel de bine se poate folosi aplicatorul unei creme antunfungice, spălat bine în prealabil cu apă și săpun.

__________________________________________________________________________________________________________

Potrivit Homeveda, la fel de bune uleiul de cocos (care are proprietăți antifungice) și aloe veraUleiul de cocos se poate aplica de 2-3 ori pe zi.

Pentru aloe vera, se taie o frunză de la baza plantă (de 3-4 ani), se curăță de coajă și se extrage gelul din interior și se aplică pe zona infectată. Se lasă să acționeze 30 de minute, apoi se clătește cu apă. Remediul se aplică de 2 ori pe zi.

Pentru infecțiile fungice non-vaginale, se aplică usturoi zdrobit direct pe zona infectată.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Healthline, Is Yogurt a Safe and Effective Treatment for Yeast Infection? https://www.healthline.com/health/yogurt-for-yeast-infection

2. Abdelmonem AM., Rasheed SM, Mohamed ASh., Bee-honey and yogurt: a novel mixture for treating patients with vulvovaginal candidiasis during pregnancy, Arch Gynecol Obstet. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314434

3. Maryam Darvishi, Fereshteh Jahdi, Zeinab Hamzegardeshi, Saied Goodarzi, and Mohsen Vahedi, The Comparison of Vaginal Cream of Mixing Yogurt, Honey and Clotrimazole on Symptoms of Vaginal Candidiasis, Glob J Health Sci. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803919/

4. Homeveda, Natural ayurvedic remedies for yeast infections: http://www.homeveda.com/natural-ayurvedic-home-remedies-for-yeast-infection/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.