Tinctură de USTUROI, pentru RĂCELI, INFECȚII, HIPERTENSIUNE și tulburări CIRCULATORII

Plantele din familia Allium – precum ceapa și usturoiul – sunt bogate în compuși organo-sulfurici, înzestrați cu proprietăți biologice și farmacologice importante.

Studiile au arătat că substanțele extrase și izolate din usturoi au activități antimicrobiene puternice, efecte cardioprotectoare, anticancerigene și antiinflamatoare.

Studiile experimentale recente au arătat că usturoiul crește funcția sistemului imunitar prin stimularea mai multor tipuri de celule cu rol important în imunitate: macrofage, limfocite, eozinofile, celule dendritice și limfocite citotoxice (celule NK – „natural killer”).

Dat fiind că disfuncția sistemului imunitar joacă un rol important în dezvoltarea și progresia bolilor, usturoiul poate fi considerat un adjuvant valoros în tratarea și prevenirea unor patologii comune, precum boli cardiovasculare, sindromul metabolic, obezitate, ulcer gastric sau cancer.

Usturoiul este un antibiotic natural de excepție și un tonic puternic pentru sistemul antioxidant al organismului. Combate infecțiile bacteriene, îmbunătățește circulația sangvină, reduce valorile crescute ale colesterolului și ale tensiunii arteriale, ajută la eliminarea paraziților intestinali și ameliorează factorii de risc metabolic și diabetic.

Consumul de usturoi crud este deosebit de util pentru păstrarea sănătății, întrucât crește rezistența la diverse boli și infecții. Specialiștii recomandă câte 1-3 căței de usturoi pe zi.

Pentru a-și face efectul, trebuie consumat în stare crudă. Cățeii se zdrobesc sau se mestecă bine, pentru a stimula eliberarea alicinei – substanța activă pe care o conține.

Pentru a deveni mai plăcut la gust, îl putem prepara sub formă de mujdei (cu ulei de măsline, suc de lămâie și pătrunjel). Se întinde pe pâine și se consumă ca atare.

Tinctura este o formă de administrare mai eficientă în bolile grave. Se poate obține foarte ușor în casă, conform rețetei de mai jos.

________________________________________________________________________________________________________

Tinctură de usturoi – rețetă

Ingrediente

• 350 g de usturoi
• 250 ml de alcool de 96°

Preparare

Se decojesc cățeii de usturoi și se zdrobesc fin. Se pune mujdeiul obținut într-un borcan de sticlă, și peste el se adaugă alcoolul. Se amestecă și se închide ermetic.

Se pune borcanul într-un loc întunecos din casă. Preparatul se lasă 10 zile la macerat, agitând recipientul zilnic.

După trecerea perioadei de macerare, alcoolul se strecoară printr-un tifon dublu și se păstrează în sticle închise la culoare. Se introduce în frigider și se lasă la rece după 3 zile, după care se poate administra.

________________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Pentru tratarea sau prevenirea răcelilor și a infecțiilor, îndeosebi în sezonul rece, se pot lua câte 25 de picături de tinctură, de 3-4 ori pe zi. Picăturile se pun în puțină apă sau lapte și se bea. Se pot face cure de 1-2 săptămâni.

Acest remediu poate fi dat și copiilor:

– copii de 12-18 ani – câte 20 de picături, de 3 ori pe zi;
– copii de 6 -12 ani – câte 10 picături, de 3 ori pe zi;
– copii de 2-6 ani – câte 5 picături, de 3 ori pe zi.

Această tinctură este deosebit de utilă și în afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiune arterială, angină pectorală sau tulburări ale circulației sangvine periferice.

Se iau câte 25 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi. Se dizolvă în 50-100 ml de apă și se bea. Cura durează 3 luni.

________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Rodrigo Arreola, Saray Quintero-Fabián, Rocío Ivette López-Roa, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez, Juan Pablo Reyes-Grajeda, Lucrecia Carrera-Quintanar and Daniel Ortuño-Sahagún, Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds, J Immunol Res. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417560/

2. Familia Ortodoxă, Condimentele – gardienii sănătății noastre: http://www.familiaortodoxa.ro/2015/03/31/condimentele-gardienii-sanatatii-noastre-i/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.