SCORȚIȘOARA este la fel de eficientă ca și IBUPROFENUL în reducerea DURERILOR MENSTRUALE

Pe lângă utilizările sale ca agent aromatizant în deserturi, bomboane, gume, băuturi, săpunuri și așa mai departe, scorțișoara este considerată de cercetători un condiment cu o valoare terapeutică excepțională.

Această mirodenie este folosită în medicina naturistă ca remediu anti-inflamator, anti-diabetic, antimicotic, antifungic, anticoagulant, antiviral, antibacterian și anticancerigen.

Este incorporată și în produse de igienizare a cavității bucale (apă de gură, paste sau pudre de dinți), datorită efectelor sale de împrospătare a respirației și tratarea mai multor probleme orale și afecțiuni dentare.

Printre cei mai importanți compuși terapeutici regăsiți în scorțișoară se numără cinamaldehida, acidul cinamic și cinamat. Aceștia sunt responsabili în mare parte pentru efectele sale antiinflamatoare și antioxidante.

Scorțișoara a fost asociată cu scăderea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge, îmbunătățirea sănătății colonului, prevenirea sângerărilor, a bolilor cardiovasculare și neurologice (Parkinson, Alzheimer).

Mulțumită acestui potențial farmacologic impresionant, scorțișoara merită un loc mai important în dieta noastră de zi cu zi.

Atenție, în scop terapeutic se recomandă doar scorțișoara numită Ceylon, și nu cea numită Cassia, care conține o cantitate mai mare de cumarină – o substanță care poate cauza toxicitate la nivelul ficatului în urma unui consum sistematic.

____________________________________________________________________________________________________________

Greenmedinfo scrie despre efectele antiinflamatoare ale scorțișoarei asupra durerilor menstruale.

Un studiu apărut în anul 2015 în Journal of Clinic and Diagnostic Research a arătat că această mirodenie este la fel de eficientă ca Ibuprofenul în calmarea simptomelor asociate menstruațiilor dureroase la tinerele fete.

Cercetătorii iranieni au comparat efectele administrării de scorțișoară (420 mg) cu efectele administrării de Ibuprofen (400 mg) la un grup de 38 de participante cu dismenoree.

La 4 ore de la administrare, nu au fost constatate diferențe între grupul care a primit Ibuprofen și cel care a primit scorțișoară în ceea ce privește scorurile privind intensitatea și durata durerilor menstruale.

Autorii acestui studiu au concluzionat că scorțișoara poate fi considerată o alternativă naturală la antiinflamatoarele sintetice în tratamentul dismenoreei.

Ibuprofenul este un antiinflamator eficient, însă a fost asociat cu efecte secundare grave (chiar fatale), îndeosebi la nivel cardiovascular.

____________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Molouk Jaafarpour, Masoud Hatefi, Ali Khani and Javaher Khajavikhan, Comparative Effect of Cinnamon and Ibuprofen for Treatment of Primary Dysmenorrhea: A Randomized Double-Blind Clinical Trial, J Clin Diagn Res. 2015: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437117/

2. Greenmedinfo, Cinnamon vs. Ibuprofen: http://www.greenmedinfo.com/blog/cinnamon-beats-ibuprofen-pain-study-reveals-2

3. Pasupuleti Visweswara Rao and Siew Hua Gan, Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant, Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.