Cele mai bune ANTI-INFLAMATOARE naturale

Studiile recente au arătat că inflamația cronică reprezintă una din cauzele mai puțin cunoscute ale bolilor actuale, precum cancer, artrită sau boli cardiovasculare.

Din acest motiv, dietele anti-inflamatoare au crescut atât de mult în popularitate în ultimii ani.

Antiinflamatoare naturale

Inflamația acută este un răspuns natural al corpului la un invadator străin, o reacție care ajută la protejarea împotriva unei boli sau a unei infecții, precum și la vindecarea organismului.

Inflamația care persistă se poate transforma într-o inflamație cronică – semn că sistemul nostru imunitar se află într-o stare de epuizare.

Supra-uzarea sistemului imunitar poate cauza numeroase probleme de sănătate – îmbătrânire accelerată, autoimunitate, sindromul colonului iritabil, artrită, boli de inimă, obezitate, diabet, demență sau cancer.

Există câteva tipuri de cauze frecvente ale inflamației cronice:

– dieta americană – bogată în zaharuri rafinate, gluten, lactate și uleiuri hidrogenate
– probleme intestinale
– stres
– expunerea la toxinele din mediu
– privarea de somn sau odihnă insuficientă
– un stil de viață sedentar

Se poate evidenția prin acnee, alergii, creșterea în greutate, probleme digestive, dureri articulare, oboseală sau depresie.

Cu toate acestea, unele persoane nu experimentează simptome vizibile și nu sunt conștiente de faptul că în corpul lor există o inflamație cronică. Acest lucru poate fi testat printr-o analiză a proteinei C-reactive (un marker pro-inflamator eliberat de ficat). Valorile ridicate ale acesteia pot indica numeroase afecțiuni, de la infecții și până la cancer.

Dietele antiinflamatoare sunt bazate pe alimente considerate benefice în general pentru sănătatea noastră: alimente bogate în fibre, Omega-3, vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți.

Lista alimentelor antiinflamatoare

1. AFINELE

Fructele de pădure, îndeosebi cele cu un pigment închis, precum afinele, sunt foarte bogate în antioxidanți, îndeosebi resveratrol, acid galic și proantocianidine. Acești compuși protejează organismul de stresul oxidativ și reduc markerii de inflamație.

Recomandare: consumați câte ½ cană de afine, de câteva ori pe săptămână, ca atare sau sub forma unui smoothie.

2. GHIMBIRUL

Este fără îndoială unul din cele mai apreciate condimente antiinflamatoare din lume. Indienii îl folosesc de mii de ani în scop culinar și terapeutic, datorită efectelor sale imunostimulatoare și analgezice.

Ghimbirul este bogat în compuși antiinflamatori care ajută la ameliorarea durerilor.

Recomandare: Adăugați 1 linguriță de pulbere de ghimbir sau 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras, la mâncăruri, de mai multe ori pe săptămână. Poate fi adăugat în sosuri, dressing-uri de salate, în sucuri, limonade etc.

3. CACAO

Cacaua este o sursă foarte bună de antioxidanți și magneziu. Deficitul acestui mineral a fost asociat cu boli inflamatorii.

Cacaua crudă conține de două ori mai mulți antioxidanți decât boabele de cacao care au fost prăjite/rumenite.

Recomandare: Mâncați câte o pătrățică de ciocolată neagră (cu minim 70% cacao) pe zi, sau folosiți pudra de cacao în diferite rețete, preferabil fără (mult) zahăr.

4. TURMERICUL

Înrudit cu ghimbirul, turmericul are proprietăți terapeutice asemănătoare. Ingredientul activ din turmeric – numit „curcumină” – este un compus antioxidant puternic, înzestrat cu efecte antiinflamatoare.

Acesta ajută la controlul și ameliorarea diferitelor tipuri de dureri și boli cronice. Curcumina s-a dovedit chiar mai eficientă decât Aspirina și Ibuprofenul în reducerea inflamației și a durerii.

Recomandare: adăugați ½ linguriță de pulbere de turmeric sau 1 cm. de rădăcină de turmeric în dietă, de mai multe ori pe săptămână. Pentru a ajuta intestinul să absoarbă curcumina din turmeric, asociați-l cu puțin piper negru. Turmericul poate fi luat și sub formă de supliment (capsule).

5. CEAIUL VERDE

Bogat în polifenoli antiinflamatori, ceaiul verde este cunoscut pentru capacitatea de a inhiba creșterea celulelor canceroase și prevenirea bolilor de inimă.

Recomandare: înlocuiți ceașca zilnică de cafea cu o ceașcă de ceai verde.

6. LEGUMELE CRUCIFERE

Varza, broccoli, conopida și gulia sunt cele mai populare legume din familia cruciferelor. Conțin carotenoide și flavonoide, precum și alți compuși cu efecte antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare.

Legumele crucifere reprezintă o alegere prețioasă pentru dieta celor care vor să combată cancerul și alte boli cronice.

Recomandare: consumați o porție de legume crucifere în fiecare zi.

7. VERDEȚURILE

Acestea sunt un adaos important pentru dieta oricărei persoane, datorită aportului valoros de nutrienți pe care îl aduc în corp. Verdețurile sunt în mod deosebit bogate în minerale și vitamine antioxidante (A, C, E). Consumul de verdețuri ne poate apăra de stresul oxidativ cauzat de daunele radicalilor liberi.

Recomandare: consumați câte 2 porții de verdețuri crude sau gătite în fiecare zi; acestea pot fi adăugate în numeroase mâncăruri, nu numai în salate.

8. PEȘTELE DE CAPTURĂ

Somonul, macroul, sardinele, tonul – sunt tipuri de pește bogate în acizi grași, în special Omega-3, care au proprietăți antiinflamatoare dovedite.

Recomandare: consumați câte o porție de pește sălbatic de 2-3 ori pe săptămână.

9. ALIMENTELE FERMENTATE

Puțini dintre noi știu că flora bacteriană intestinală joacă un rol esențial în imunitate. Microbiomul (totalitatea bacteriilor bune din intestin) lucrează împreună cu celule imunitare la apărarea organismului împotriva bacteriilor dăunătoare, a toxinelor și a altor patogeni.

Alimentele fermentate conțin culturi vii de bacterii bune (probiotice) și enzime. Cele mai bune alegeri sunt varza murată, kefirul și iaurtul natural.

Recomandare: mâncați zilnic câte un aliment fermentat.

10. ULEIUL de COCOS

Deși nu este un produs autohton, uleiul de cocos este considerat de mulți nutriționiști un super-aliment. Se găsește la magazinele naturiste și în marile supermarketuri, la raionul de produse naturale.

Consumul de ulei de cocos poate fi benefic pentru sistemul imunitar și glanda tiroidă. Ajută la echilibrarea hormonală, stimularea metabolică, combaterea microbilor și a inflamațiilor.

Recomandare: includeți cel puțin 1 lingură de ulei de cocos în dieta zilnică. Poate fi folosit atât în stare crudă, cât și la gătit.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Hello Glow, EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT INFLAMMATION (+ 10 FOODS TO FIGHT IT): https://helloglow.co/foods-that-fight-inflammation/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.