„PANSAMENTE” gastrice naturale – alimente care reduc aciditatea și calmează mucoasa stomacului

Acidul stomacal, cunoscut și sub numele de „acid (sau suc) gastric”, este un lichid digestiv compus din acid clorhidric, pe care îl produce stomacul.

Acesta ajută la digerarea alimentelor și la uciderea bacteriilor dăunătoare care ajung în sistemul digestiv.

Alimente care reduc aciditatea stomacului

Când corpul produce prea mult acid gastric, apar simptome precum balonare, flatulență, gaze, stomac deranjat, indigestie, dureri abdominale, arsuri stomacale, râgâială sau alte probleme intestinale.

Secreția excesivă de acid poate cauza probleme mult mai grave, precum boala refluxului gastro-esofagian, gastrită, ulcer sau chiar cancer.

Aciditatea excesivă poate fi o consecință a meselor copioase. Totodată, există anumite alimente cresc producția acidului stomacal, precum prăjelile, alimentele grase, produsele pe bază de roșii, fructele citrice, ceapa și usturoiul.

______________________________________________________________________________________________________

Problema poate fi remediată cu ajutorul unei diete corecte și prin schimbarea stilului de viață. Avem de asemenea plante care pot ajuta la reducerea acidității și calmarea stomacului.

Remedii naturiste contra acidității stomacale

Persoanele care acuză simptome de aciditate gastrică trebuie să facă o selecție a alimentelor pe care le consumă. Dintre fructe, sunt permise merele și bananele, deoarece au efecte anti-acide și calmante la nivel gastric.

Ghimbirul este unul din primele remedii indicate în suferințele stomacului. Rădăcina proaspătă se dă pe răzătoare și combină cu miere, sau se bea sub formă de ceai. La magazinele naturiste și la unele farmacii se găsesc și capsule cu pulbere de ghimbir.

Dintre legume, cele cu frunze verzi sunt cele mai bune, întrucât acestea acționează ca un pansament la nivel gastric.

Spanacul, salata verde, pătrunjelul, mărarul și busuiocul verde sunt doar câteva recomandări în acest sens. Acestea se pot adăuga în salate sau consuma sub formă de suc ori infuzie.

În ceea ce privește ceaiurile, cele mai eficiente împotriva acidității sunt ceaiurile de gălbenele, de salcâm, de coada-calului, de mușețel, de busuioc, de sunătoare și de pătlagină.

Pe lângă faptul că neutralizează aciditatea gastrică, unele din acestea calmează arsurile și au efecte cicatrizante și emoliente, ajutând la vindecarea mucoasei stomacului.

______________________________________________________________________________________________________

Alte sfaturi utile

Experții recomandă consumul de mese mici, la ore fixe. Alimentele trebuie mestecate lent, pentru ca stomacul să aibă timp să digere în tihnă mâncarea ingerată.

Potrivit National Digestive Disease Information Clearinghouse, nu este indicat să ne întindem sau să dormim cel puțin 2-3 ore după o masă.

Se recomandă de asemenea evitarea consumului de cafea, alcool, tutun, alimente picante, produse semipreparate și dulciuri rafinate.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Fares, Cum să calmezi aciditatea gastrică: https://fares.ro/dictionar-afectiuni/cum-sa-calmezi-aciditatea-gastrica/

2. LIVESTRONG, Causes of Excess Stomach Acid: https://www.livestrong.com/article/122448-causes-excess-stomach-acid/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.