Tratamente cu Plante şi Miere: Afecţiuni Cardiace, Hepatice şi Reumatismale
Produsele apicole au fost dintotdeauna considerate medicamente „regale” pentru sănătatea omului. Efectul lor blând, cicatrizant, remineralizant şi regenerator le recomandă în diverse afecţiuni: ale inimii, ficatului, gâtului, sistemului osos sau sistemului nervos, imunitar şi hormonal.
Mierea de albine, precum şi celelalte produse din stup au o acţiune mult mai puternică atunci când sunt folosite în combinaţie cu alte plante medicinale. Să vedem câteva amestecuri reuşite şi tratamente cu miere pentru diferite boli.
• Miere şi lăptişor de matcă pentru afecţiuni cardiace
În general, pentru tonifierea inimii şi prevenirea bolilor cardiovasculare, apiterapeuţii recomandă consumul a 3 linguriţe de miere de tei şi salcâm pe zi. Un alt tratament constă în prepararea unui amestec din miere, propolis şi ceară.
Acest produs se mestecă în gură pentru optimizarea funcţionării inimii. Ceara va pătrunde în tractul digestiv, unde va acţiona întocmai ca un lubrifiant pentru vasele de sânge. Se mai poate folosi miere de albine în amestec cu lăptişor de matcă. Se ia câte o linguriţă pe zi, cu efect vasodilatator.
• Miere şi ceapă roşie pentru angină pectorală
Se recomandă un sirop preparat din ceapă roşie, miere de albine (salcâm sau tei), suc de usturoi şi suc de lămâie. Se lasă să stea într.un litru de apă fiartă, 2-3 zile. Apoi se va lua câte o linguriţă din acest preparat, de 3 ori pe zi.
• Miere şi rostopască pentru afecţiuni hepatice
În tratarea bolilor de ficat şi regenerarea celulei hepatice se recomandă siropul de rostopască amestecat cu miere. Siropul se prepară prin fierberea a 5 g de plantă uscată mărunţită într-un litru de apă. Se fierbe de regulă seara (la ora 19), şi după ce s-a acoperit vasul cu un capac şi o plapumă, se pune într-un loc cald până dimineaţa. A doua zi la ora 7 se filtrează siropul şi adaugă în el 200 g de miere. Se amestecă bine până se topeşte mierea şi se depozitează într-o sticlă.
Se ia câte o lingură de sirop, de 10 ori pe zi, din oră în oră. E de preferabil să se folosească o lingură de lemn. Tratamentul se poate relua după 6 luni de zile.
• Miere şi ceapă pentru insomnie
Se fierb 100 g de ceapă rasă un sfert de oră, într-un vas acoperit. După ce s-a răcit, se stoace ceapa, se strecoară, iar siropul rezultat se amestecă bine cu 50 g de miere. Toată cantitatea se va bea seara, înainte de culcare, călduţă. Tratamentul se poate relua oricând, până la ameliorarea insomniei.
• Miere şi venin de albine pentru reumatism
Se recomandă masajul cu diverse produse apicole pe zonele afectate de reumatism. De pildă, se poate amesteca miere de albine cu oţet de mere pentru frecţii ale membrelor dureroase. Mpachetările cu ceară sunt de asemenea utile în reumatism. Sau, se poate efectua un masaj cu unguent de venin de albine. Pentru grăbirea vindecării, se pot pune cataplasme cu frunze de varză, cartofi cruzi, ceapă şi seminţe fierte de in (ulei de in). Sunt eficiente şi băile din plante pe bază de frunze de frasin şi castan, sau rădăcină de papură şi de stuf.
• Miere, ouă şi lămâie pentru spasmofilie
Se folosesc cojile de la 7 ouă de ţară şi se pun la macerat 7 zile într-un borcan de 800 g cu zeamă de lămâie cât să acopere cojile. Zilnic, se agită preparatul cu coada unei linguri de lemn. După ce cojile de ouă s-au macerat, se strecoară lichidul obţinut prin tifon şi se amestecă bine cu un kg de miere de albine. Se iau câte 3 linguriţe pe zi. Este bine ca tratamentul cu calciu natural să se facă în lunile cu litera „r” – ianuarie, februarie, septembrie etc.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.