Clicky

Pastile DIGESTIVE din plante, pe care le putem crea acasă

Alimentele și plantele amare pot fi neplăcute la gust, însă ele au o importanță deosebită în ceea ce privește digestia.

Botanistul James Green a formulat pentru prima dată termenul de „sindromul deficitului amar” pentru a descrie numeroasele probleme digestive cauzate de lipsa alimentelor amare din dieta unei persoane.

Pastile digestive din plante

Gustul amar este mai mult decât o simplă senzație pe care o simțim pe limbă. Receptorii acestuia se găsesc de-a lungul întregului nostru tract digestiv.

Gustul amar stimulează secreția salivei și a unei enzime din stomac care ajută la descompunerea proteinelor și extragerea nutrienților din alimente. Lipsa acestei enzime a fost asociată cu arsuri stomacale, ulcer stomacal, deficiențe nutriționale, intoleranțe alimentare.

Gustul amar ajută la formarea bilei în ficat și la secreția biliară de către vezica biliară. Bila este esențială pentru digestia grăsimilor și a uleiurilor. Totodată, gustul amar contribuie la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și la eliberarea enzimelor digestive pancreatice.

_______________________________________________________________________________________________________

Cu siguranță ați auzit de preparatele numite „bittere”, care conțin plante amare. Bitterele sunt extracte alcoolice pe bază de plante amare care pot ajuta la soluționarea a numeroase probleme digestive: gaze, balonare, constipație, supraalimentarea, lipsă de apetit, greață, dificultatea de a digera grăsimilor.

Acestea sunt indicate atât în afecțiunile digestive, cât și în cele hepato-biliare. Se administrează foarte simplu, câte 3-50 de picături în apă, și se consumă înainte de mese.

Cu toate acestea, nu este necesar să folosim alcool pentru a extrage beneficiile plantelor amare. Ele pot fi incorporate direct în mâncăruri (precum frunzele de păpădie sau ridichea în salate). O altă variantă ar fi să ne preparăm singuri pastile digestive din pulberi de plante amare.

_______________________________________________________________________________________________________

Iată o formulă recomandată de botaniști:

– ¼ linguriță de pulbere de rădăcină de gențiană (Gentiana lutea)
– ½ linguriță de pulbere de rădăcină de angelica
– ¼ linguriță de pulbere de coriandru
– ¼ linguriță de pudră de coajă de portocală
– 1/8 linguriță de piper negru
– 1/8 linguriță de sare de mare fină
– 1 linguriță de miere
– 1 linguriță de pudră de semințe de fenicul

Gențiana este folosită în medicina populară pentru febră, paraziți și probleme digestive. Angelica este unul din cele mai comune ingrediente în formulele digestive.

Coriandrul are efecte carminative și este util în gaze și balonare. Piperul negru susține digestia și ajută la extragerea nutrienților din alimente și plante.

Feniculul este indicat în digestie stagnantă, gaze și balonare. Este plăcut la gust și inclus inclusiv în formulele pentru colici la bebeluși.

Coaja de portocală reduce flegma și promovează digestia. Stimulează apetitul și oferă nutrienții necesari pentru formarea excrețiilor digestive.

_______________________________________________________________________________________________________

Preparare și administrare

Plantele se pot procura de la magazinele naturiste, sub formă uscată, pentru ceai. Se macină prin râșnița electrică de cafea, apoi pudra obținută se cerne printr-o sită fină.

Se amestecă toate pudrele într-un bol și se adaugă mierea ușor încălzită (cât să devină lichidă, și să poată fi amestecată cu pudrele).

În caz că amestecul este prea uscat, mai adăugați miere. Trebuie să obțineți o pastă omogenă, modelabilă. Formați din ea biluțe mici, ca niște pastiluțe. Dați-le la final prin pudra de fenicul și sare. Rezultă circa 10 pastile.

Păstrați-le într-un borcan de sticlă cu capac, maxim 1 săptămână, în frigider. Se poate consuma câte 1 pastiluță cu 10-15 minute înainte de masă.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Learning Herbs, Bitter Digestive Pastilles: A Convenient Bitters Recipe: https://learningherbs.com/remedies-recipes/bitters-recipe/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *