ZĂVĂCUSTA – o plantă bogată în SELENIU, care ajută în bolile canceroase, cardiovasculare, nervoase și ginecologice

Planta pe care v-o prezentăm astăzi este faimoasă în întreaga lume pentru capacitatea ei de a întări imunitatea și a lupta împotriva bolilor. Vracii chinezi o numeau „planta nemuririi”.

Există mii de specii de Astragalus, din care doar câteva sunt folosite în scop medicinal. La noi în țară se găsește o specie numită Astragalus dasyantus pall, cunoscută sub numele de „zăvăcusta”.

Zăvăcusta (Astragalus dasyantus pall)

Este o plantă adaptogenă, care reduce nivelul de cortizol, ajutând astfel la combaterea stresului și la întărirea organismul în lupta cu boala.

Pe lângă faptul că stimulează imunitatea, această plantă combate tumorile, ameliorează efectele adverse ale chimioterapiei și ajută în bolile cardiovasculare și nervoase.

________________________________________________________________________________________________________

Cum arată zăvăcusta

Are o înfățișare plăcută, cu flori galbene, frunze ovale și tulpina scurtă, lemnoasă. În scop terapeutic se folosesc atât părțile aeriene (se recoltează în perioada mai-iunie), cât și rădăcina (se recoltează în martie sau în noiembrie).

Zăvăcustă

Materialul vegetal recoltat se usucă în strat subțire, apoi se păstrează în pungi de hârtie sau săculeți de pânză. Se poate folosi sub formă de infuzie, pulbere sau tinctură.

Plantele se fărâmițează sau se mărunțesc înainte de a le folosi. Pentru pulbere, se macină fin prin râșnița electrică de cafea.

________________________________________________________________________________________________________

Secretul acestei plante în lupta contra bolilor este cantitatea mare de seleniu pe care o conține. Acest mineral este extrem de important pentru conservarea tinereții organismului și sănătatea inimii. Este de asemenea util în alergii, boli tiroidiene și cancere.

Este de asemenea bogată în fier, fosfor, calciu, magneziu, siliciu, molibden, mangan, glicirizină, flavonoide, quercetină și kaempferol

În medicina tradițională este cunoscută ca un remediu diuretic, anti-inflamator, sedativ, diaforetic, hemostatic, expectorant, laxativ, emetic. Zăvăcusta ajută la reglarea tensiunii arteriale, întărește vasele de sânge, reduce edemele cardiace și renale

________________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

Această plantă poate fi folosită ca adjuvant în tratarea tumorilor benigne sau maligne, sau în perioada post-operatorie sau post-chimioterapică.

Este de asemenea utilă în cancerul ovarian, de col uterin, în fibrom și miom (sub formă de spălături) și în cancerele care afectează sistemul digestiv.

Zăvăcusta este recomandată și în afecțiunile cardiovasculare – hipertensiune arterială, angină pectorală, tahicardie, ischemie miocardică, infarct, ateroscleroză, circulație cerebrală deficitară și tulburări ale circulației coronariene, accident vascular cerebral, și în afecțiunile plămânilor, ficatului și rinichilor.

Poate fi folosită în tulburările de insomnie, în depresie, nevroze și slăbiciune psihică sau fizică.

A dovedit efecte pozitive pronunțate și în sfera dermatologică, în eczeme, neurodermatită, psoriazis, vitiligo, sclerodermie și alopecie

Este indicată și în durerile articulare și reumatice. Zăvăcusta era folosită pe vremuri de locuitorii din Ardeal pentru sudarea fracturilor.

________________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Se poate administra sub formă de infuzie. Se folosesc 20 de grame de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se consumă cu înghițituri mici, câte 1 lingură, de 3-6 ori pe zi. 

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Zăvăcusta, Formula As: http://www.formula-as.ro/2017/1266/medicina-populara-77/planta-nemuririi-zavacusta-astragalus-dasyanthus-pall-22303

2. Refl. Info, Астрагал шерстистоцветковый — Astragalus dasyanthus Pall: http://refl.info/astragal-sherstistocvetkovyy-astragalus-dasyanthus-pall.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Miracolul naturii,din păcate trece neobservat ~ se găseste f.greu, mulțumim !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.