Ceaiul de SCOARȚĂ de SALCIE – înlocuitorul natural al ASPIRINEI în DURERI
Printre plantele care ne pot fi de mare ajutor în caz de dureri se numără ardeiul roșu, luminița-nopții, ghimbirul, turmericul, lavanda, menta, eucaliptul și scoarța de salcie.
În urmă cu 100 de ani, aspirina era obținută direct din natură, din plante bogate în salicină sau salicilați. Salcia și crețușca sunt cele mai bune exemple în acest sens.
În vreme de război, în lipsa medicamentelor convenționale, doctorii utilizau frecvent scoarța de salcie pentru calmarea durerilor.
Această plantă a fost recunoscută de Comisia E. a Germaniei și aprobată ca agent analgezic pentru o gamă variată de afecțiuni, de la cele mai banale dureri de cap până la durerile grele cauzate de artrită.
Botanistul James A. Duke recomandă ceaiul de scoarță de salcie în felurite tipuri de dureri. Se începe cu o doză mică, urmând a crește cantitatea până când apare o ameliorare a durerilor.
Un ceai slab poate fi obținut dintr-o jumătate de linguriță de scoarță de salcie mărunțită și 1 cană de apă clocotită. Specia de salcie albă (Salix alba) este mai slabă. Din ea se pot folosi 5 lingurițe la 1 cană cu apă clocotită.
Dacă doriți un remediu mai complex, puteți folosi un amestec de plante cu proprietăți analgezice și antiinflamatoare, creat de dr. Duke. Acesta include scoarță de salcie, ardei iute, cuișoare, ghimbir și mentă. Cantitățile se stabilesc în funcție de gust și preferință.
Din această combinație se plante se poate obține un ceai pentru uz intern și extern (se aplică sub formă de compresă direct pe regiunea afectată a corpului).
______________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
Scoarța de salcie și produsele care conțin această plantă sunt contraindicate persoanelor care au alergie la aspirină.
De asemenea, ele nu sunt indicate copiilor, nici măcar în varianta naturală, mai ales în cazul unor infecții virale precum răceală sau gripă, deoarece pot cauza dezvoltarea sindromului Rye – o afecțiune care pateu distruge creierul și ficatul.
______________________________________________________________________________________________________
Sursă: James A. Duke, Durerea, Farmacia Verde, Editura All, pp. 100-101