Cel mai bun remediu natural pentru RĂGUȘEALĂ (laringită)
Botanistul James Duke relatează în cartea sa „Farmacia Verde” cum a reușit să-i redea vocea unui prieten cântăreț care răgușise după o noapte de cântat în aer liber. Pe lângă laringită, avea și o congestie pulmonară.
A folosit câteva plante și mirodenii renumite pentru proprietățile lor antiinflamatoare și decongestive.
„L-am doftoricit cu cel mai bun remediu al meu, ceva ce eu numesc „cineoladă”, un suc din ananas cu ghimbir, în care infuzez plante bogate în cineol, o substanță despre care se știe că folosește la ameliorarea laringitei”.
Plantele pe care le-a folosit sunt menta, rozmarinul, cardamomul și lavanda. A îndulcit băutura cu lemn-dulce, o altă plantă benefică pentru gât, cu efecte imunostimulatoare și adaptogene.
După ce a consumat această licoare puternic aromată, care acționează ca un expectorant calmant, solistul și-a recăpătat destul de bine vocea, și a putut cânta chiar în ziua aceea.
___________________________________________________________________________________________________
Ingredientul nevăzut care face această băutură eficientă împotriva laringitei este așadar cineolul. Acest compus a fost identificat de Cloez în anul 1870 în uleiul esențial de eucalipt.
A demonstrat proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Un studiu din 2003, realizat de cercetătorii germani, a arătat că monoterpenul 1,8-cineol are o activitate antiinflamatoare în astm, și că poate fi folosit ca agent mucolitic în bolile respiratorii superioare și inferioare.
Un studiu din 2005 a arătat de asemenea că 1,8-cineol a redus parțial inflamația căilor respiratorii la șoarecii cu astm alergic.
Acest compus – regăsit în medicamentul Soledum, reduce hipersecreția de mucus indusă de bacterii în bolile inflamatorii ale sistemului respirator, precum rinosinuzită, boala pulmonară obstructivă cronică sau astmul bronșic.
___________________________________________________________________________________________________
Botanistul Duke ne prezintă plantele cu cel mai mare conținut de cineol pe care le putem folosi la această licoare, în ordine descrescătoare:
– cardamom
– eucalipt
– mentă bună
– rozmarin
– peliniță
– ghimbir
– nucșoară
– lavandă
– mentă indiană
– trei-frați-pătați
Puteți prepara un ceai din aceste plante (nu neapărat toate), adăugând o cantitate cât mai mare de ghimbir. Înainte de a-l consuma, combinați-l cu puțin suc de ananas.
___________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. James A. Duke, Laringita, Farmacia Verde, Editura ALL, 2009, pp. 301-302
2. Juergens UR., Dethlefsen U, Steinkamp G, Gillissen A, Repges R, Vetter H., Anti-inflammatory activity of 1.8-cineol (eucalyptol) in bronchial asthma: a double-blind placebo-controlled trial, Respir Med. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12645832
3. Holger Sudhoff, Christin Klenke, Johannes F. W. Gr, 1,8-Cineol Reduces Mucus-Production in a Novel Human Ex Vivo Model of Late Rhinosinusitis, Plos One: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0133040
In concentrare maxima…..