Cel mai bun remediu natural pentru RĂGUȘEALĂ (laringită)

Botanistul James Duke relatează în cartea sa „Farmacia Verde” cum a reușit să-i redea vocea unui prieten cântăreț care răgușise după o noapte de cântat în aer liber. Pe lângă laringită, avea și o congestie pulmonară.

A folosit câteva plante și mirodenii renumite pentru proprietățile lor antiinflamatoare și decongestive.

„L-am doftoricit cu cel mai bun remediu al meu, ceva ce eu numesc „cineoladă”, un suc din ananas cu ghimbir, în care infuzez plante bogate în cineol, o substanță despre care se știe că folosește la ameliorarea laringitei”.

Plantele pe care le-a folosit sunt menta, rozmarinul, cardamomul și lavanda. A îndulcit băutura cu lemn-dulce, o altă plantă benefică pentru gât, cu efecte imunostimulatoare și adaptogene.

După ce a consumat această licoare puternic aromată, care acționează ca un expectorant calmant, solistul și-a recăpătat destul de bine vocea, și a putut cânta chiar în ziua aceea.

___________________________________________________________________________________________________

Ingredientul nevăzut care face această băutură eficientă împotriva laringitei este așadar cineolul. Acest compus a fost identificat de Cloez în anul 1870 în uleiul esențial de eucalipt.

A demonstrat proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare. Un studiu din 2003, realizat de cercetătorii germani, a arătat că monoterpenul 1,8-cineol are o activitate antiinflamatoare în astm, și că poate fi folosit ca agent mucolitic în bolile respiratorii superioare și inferioare.

Un studiu din 2005 a arătat de asemenea că 1,8-cineol a redus parțial inflamația căilor respiratorii la șoarecii cu astm alergic.

Acest compus – regăsit în medicamentul Soledum, reduce hipersecreția de mucus indusă de bacterii în bolile inflamatorii ale sistemului respirator, precum rinosinuzită, boala pulmonară obstructivă cronică sau astmul bronșic.

___________________________________________________________________________________________________

Botanistul Duke ne prezintă plantele cu cel mai mare conținut de cineol pe care le putem folosi la această licoare, în ordine descrescătoare:

– cardamom
– eucalipt
– mentă bună
– rozmarin
– peliniță
– ghimbir
– nucșoară
– lavandă
– mentă indiană
– trei-frați-pătați

Puteți prepara un ceai din aceste plante (nu neapărat toate), adăugând o cantitate cât mai mare de ghimbir. Înainte de a-l consuma, combinați-l cu puțin suc de ananas.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. James A. Duke, Laringita, Farmacia Verde, Editura ALL, 2009, pp. 301-302

2. Juergens UR., Dethlefsen U, Steinkamp G, Gillissen A, Repges R, Vetter H., Anti-inflammatory activity of 1.8-cineol (eucalyptol) in bronchial asthma: a double-blind placebo-controlled trial, Respir Med. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12645832

3. Holger Sudhoff, Christin Klenke, Johannes F. W. Gr, 1,8-Cineol Reduces Mucus-Production in a Novel Human Ex Vivo Model of Late Rhinosinusitis, Plos One: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0133040

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


1 comentariu

  1. In concentrare maxima…..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.