Remedii naturiste care ajută la cicatrizarea leziunilor ulceroase și refacerea mucoasei gastrice

Profesorul universitar Constantin Milică a făcut o selecție a celor mai bune remedii pentru persoanele care suferă de ulcere stomacale.

Cele mai eficiente sunt plantele cu efecte alcalinizante, care pot ajuta la cicatrizarea nișelor cauzate de ulcer și la regenerarea mucoaselor lezate de aciditatea excesivă.

Se pot face cure de lungă durată cu ceaiuri, uleiuri din plante și alte preparate naturale.

• Gălbenele

Gălbenelele se numără printre cele mai bune plante pentru vindecarea leziunilor ulceroase. Au efecte emoliente și cicatrizante la nivel gastric și epitelial.

Pentru prepararea infuziei, se folosesc 2 lingurițe de flori uscate la 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat, apoi se strecoară. Se administrează cu înghițituri mici, înainte de mese.

• Obligeană

O altă plantă cu efecte deosebite în afecțiunile digestive este obligeana. Are efecte calmante asupra durerilor și stimulente asupra digestiei.

Se folosește rădăcina, uscată și mărunțită. Se pun 2-3 lingurițe de plantă la macerat în 500 ml de apă rece. Se lasă 12 ore, apoi se încălzește ușor și se strecoară.

Se administrează câte ½ cană, cu 20 de minute înainte de mese.

La fel de bună este și pulberea de obligeană, obținută din rădăcina uscată și măcinată fin prin râșnița electrică de cafea. Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere, de 2-3 ori pe zi. Acționează ca un pansament gastric. Această plantă nu trebuie folosită de femeile însărcinate.

• Tătăneasa

Din rădăcina de tătăneasă uscată și mărunțită se poate obține un decoct care reduce inflamațiile, favorizează cicatrizarea leziunilor, vindecarea perforațiilor stomacului și regenerarea mucoasei gastrice.

Efectele benefice ale acestei plante se datorează conținutului bogat în alantoină, taninuri și mucilagii.

• Lemn-dulce

Se folosește rădăcina uscată și măcinată sub formă de pulbere, amestecată cu flori de mușețel. Se pot face cure de 1-2 luni, primăvara și toamna. Sunt eficiente atât în ulcerul gastric, cât și în ulcerul duodenal.

Se impune precauție la persoanele cu hipertensiune arterială și la femeile gravide, caz în care se va cere sfatul medicului.

• Stejar și salcâm

Scoarța bogată în taninuri se mărunțește și se fierbe în apă timp de 20 de minute. Se beau câte 2-3 căni pe zi. Are proprietăți hemostatice (oprește sângerările) și antiseptice în ulcerele cu melene hemoragice și scaune cu sânge.

• Tei

Florile de tei reduc spasmele de la nivelul musculaturii netede a pereților stomacului. Se pot bea câte 2-3 căni de infuzie pe zi.

• Busuioc

Această plantă aromată are efecte reglatoare la nivel digestiv și de combatere a fermentației intestinale. Se beau câte 3 căni pe zi, fără zahăr.

• Turița mare

Această plantă stimulează apetitul, ajută la vindecarea ulcerelor gastrice și stimulează tranzitul. Se beau câte 2-3 căni de infuzie pe zi.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Prof. Univ. Constantin Milică, Tătăneasa și lemnul dulce combat durerile ulceroase, Farmacia Verde

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.