În ce BOLI sunt utile SÂNZIENELE (+ rețete terapeutice)

Cu siguranță majoritatea dintre voi ați avut privilegiul să intrați în posesia unui buchet de flori de sânziene de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie).

Dacă nu, aveți încă posibilitatea să le recoltați singuri, direct din natură. Sânzienele au o perioadă mare de înflorire, din iunie până în septembrie.

Sânziene (Galium verum)

Se culeg doar vârfurile înflorite ale tulpinilor. Se înșiră pe coli albe de hârtie și se lasă la uscat în strat subțire, într-un loc umbros și răcoros. Se pun apoi la păstrat în punguțe de hârtie sau în săculeți de pânză, pentru a le putea folosi pe parcursul anului în diferite probleme de sănătate.

În limbaj popular, sânzienele mai sunt cunoscute sub numele de „drăgaica”, „floarea Sfântului Ioan” sau „închegătoare”. Aceste minunate plante pot fi utile în numeroase afecțiuni.

Există două tipuri de sânziene: albe (Galium mollugo) și galbene (Galium verum). Cele mai comune sunt sânzienele galbene. Au o compoziție chimică bogată. Conțin acizi organici, săruri minerale, luteolină, quercetină și taninuri.

Sânzienele galbene au proprietăți diuretice și depurative, prin care ajută la curățarea sângelui și implicit a ficatului și a rinichilor. La nivel extern, dar și intern, sânzienele au o acțiune astringentă, hemostatică, antiinflamatoare și cicatrizantă, ceea ce înseamnă că mărește rata de vindecarea rănilor.

Nu trebuie să uităm că sânzienele au efecte sedative, calmante și antispastice, fiind recomandate în felurite afecțiuni nervoase și neurovegetative.

_________________________________________________________________________________________________________

În ce boli sunt indicate sânzienele

• nevroză, isterie, insomnie
• vertij
• epilepsie
• oboseală, epuizare
• diaree, enterită, enterocolită, catar gastrointestinal
• icter
• ficat și pancreas încărcat de toxine
• pietre la bilă și rinichi
• nisip la rinichi și vezica urinară
• edem renal
• cistită, nefrită, pielonefrită
• colibaciloză urinară
• cancer renal
• simptome de menopauză
• cancer ale organelor genitale
• noduli la glanda tiroidă
• boli tiroidiene
• afecțiuni ale coardelor vocale
• cancerul limbii, laringelui
• tumori glanglionare
• anemie
• obezitate

_________________________________________________________________________________________________________

Preparate terapeutice din sânziene

Infuzie – 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită; se lasă 2 minute, apoi se strecoară; se consumă câte 2 căni pe zi în afecțiuni nervoase și renale; în cancere se crește doza la 4-6 căni pe zi.

Ceai mixt – sânziene, splinuță și urzică moartă, folosite în cantități egale, pentru afecțiuni vezicale și renale; se beau câte 3-4 căni pe zi, cu înghițituri mici.

Macerat – se pun 4-6 linguri de plantă uscată într-un litru de apă călduță și se lasă 8 ore la macerat, apoi se strecoară; se bea toată cantitatea pe parcursul a 2-4 ore, în afecțiuni nervoase și tiroidiene (hipertiroidie), în cure de cel puțin 3 luni.

Tinctură – se pun 20 de linguri de pulbere (de flori uscate și măcinate prin râșnița electrică de cafea) la macerat 2 săptămâni într-un litru de alcool de 50 de grade; se iau câte 1-2 lingurițe, de 3-4 ori pe zi, diluate cu puțină apă, în boli renale.

Unguent – se amestecă suc proaspăt de plante cu untură sau unt, iar pasta obținută se aplică pe pielea afectată de răni, furuncule, cancer de piele, pete, panarițiu, leziuni ale coloanei, otită; în aceste boli sunt utile și compresele cu infuzie sau suc de sânziene proaspete.

Băi – se pun 7 linguri de plante uscate la fiert cu 1 litru de apă timp de 20 de minute; ceaiul filtrat se adaugă în apa de baie, pentru reumatism, erizipel, erupții ale pielii.

Cataplasme – se aplică planta proaspătă, zdrobită în prealabil, pe zonele afectate, în caz de gușă exoftalmică.

Gargară – se pun 2-3 lingurițe de plante uscate la infuzat în 250 ml de apă clocotită; se face gargară în afecțiuni tiroidiene și afectarea coardelor vocale.

Cafea – se folosesc fructele și rădăcinile de sânziene galbene, uscate și măcinate prin râșnița de cafea; se folosesc la fel ca rădăcina de cicoare la prepararea unui înlocuitor pentru cafea.

Roua de pe flori – se colectează în recipiente curate și se aplică pe pleoape sau împrejurul ochilor dimineața, pentru ameliorarea oboselii oculare, reducerea cearcănelor și a ridurilor, îmbunătățirea vederii.

Contraindicaţii

Sânzienele au efecte diuretice, de aceea trebuie consumate cu precauție de persoanele care suferă de probleme renale, hipertensiune arterială sau diabet zaharat.

Nu este o plantă care poate fi administrată pe perioade lungi de timp.

Este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării, precum și copiilor mici. 

Sursă: Prof. Univ. Constantin Milică, Tratamente naturiste cu preparate din sanziene, Farmacia Verde: http://www.farmacia-verde.ro/2013/10/30/tratamente-naturiste-cu-preparate-din-sanziene/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.