Uleiul de SUNĂTOARE – atât de valoros încât nu trebuie să lipsească din nici o casă (rețetă + utilizări)
Uleiul de sunătoare este unul din cele mai valoroase uleiuri medicinale pe care le putem prepara singuri în casă. Nu trebuie să lipsească din nici o gospodărie, spunea terapeuta austriacă Maria Treben.
Sunătoarea se găsește toată vara, în zone de deal, munte și câmpie. Se culeg pe soare. Dacă nu aveți posibilitatea să o culegeți direct din natură, o puteți procura de la magazinele naturiste, sub formă de ceai.
Pentru a prepara în casă ulei de sunătoare aveți nevoie de planta uscată (flori și frunze) și un ulei vegetal de calitate. Cel mai bun este uleiul de măsline extra-virgin.
Terapeuta Maria Treben spune că pentru arsuri, cel mai bun este uleiul de in. Acesta se poate găsi la magazinele naturiste.
Rețeta pe care v-o prezentăm aparține bine-cunoscutei botaniste Rosemary Gladstar. Uleiul de sunătoare se prepară din flori (70%) și frunze (30%).
După ce le-ați cules, lăsați-le să se usuce câteva ore, astfel încât să se elimine umezeala din ele, apoi puneți-le într-un borcan de sticlă (până la gură). Turnați peste plante ulei de măsline, care trebuie să depășească nivelul plantelor cu 3-5 cm.
Închideți ermetic și plasați borcanul într-un loc însorit și călduros. Așteptați ca plantele să se macereze în ulei timp de 2-6 săptămâni, agitând recipientul zilnic.
Uleiul este gata când a căpătat o nuanță roșiatică, sângerie. Strecurați-l și păstrați-l în sticluțe, în locuri răcoroase și întunecoase. Poate rezista și 2 ani de zile.
_______________________________________________________________________________________________________
La ce putem folosi uleiul de sunătoare
– răni proaspete, răni deschise
– dureri cauzate de răni
– hematoame
– inflamația ganglionilor
– ten aspru
– dureri de spate, lumbago
– dureri de sciatică
– dureri reumatice
– arsuri, opăriri
– arsuri solare
– dureri de burtă la copii, colici (se masează burtica)
– rigiditate musculară
– dureri musculare
– hemoragii
– contuzii
– acnee
– ulcere
– umflături
– piele uscată, crăpată, descuamată
_______________________________________________________________________________________________________
Uleiul de sunătoare poate fi folosit și intern. Amestecați 10-15 picături cu 1/2 linguriță de apă și consumați amestecul pentru ameliorarea durerilor de stomac, pentru colici, inflamații intestinale, enurezis (la copii și adulți), exces de mucus în plămâni.
_______________________________________________________________________________________________________
Precauții
Evitați expunerea la soarea după ce ați folosit alifie, ulei sau alte preparate cu sunătoare, deoarece aceasta poate cauza fotosensibilitate (sensibilitate la lumina soarelui).
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Rosemary Gladstar, Sunătoarea, Plante Medicinale Pentru Boli Comune, p. 73
2. Maria Treben, Sunătoarea, Sănătate din Farmacia Domnului, pp. 57-59
3. Healthy Diet Cent, CLEANSES THE BLOOD AND RELIEVES PAIN: Here Is How to Prepare St. John’s Wort Oil: http://healthydietcent.com/cleanses-the-blood-and-relieves-pain-here-is-how-to-prepare-st-johns-wort-oil/