Clicky

Cum să folosești CIMBRUL la prepararea unei ape de GURĂ cu efecte anti-infecțioase care concurează cu LISTERINE

Cimbrul este una din cele mai puternice plante antiseptice pe care trebuie să le avem în casă, mai ales pe perioada iernii.

Este folosit de sute de ani pentru tratarea infecțiilor. Puțină lume știe că această plantă aromatică poate fi folosită pentru păstrarea sănătății cavității bucale și a danturii.

Apă de Gură din Cimbru

Un studiu din 2013 a arătat că uleiul esențial de cimbru, precum și cel de cuișoare și de mentă acționează ca o soluție antiseptică intra-canal eficientă împotriva patogenilor orali.

Cercetătorii de la Universitatea Deemed din India – Departamentul de Pedodonție și Medicină Stomatologică Preventivă au analizat activitatea antimicrobiană a 5 uleiuri esențiale: de lavandă, de arbore de ceai, de mentă, de cimbru și de eugenol împotriva tulpinilor de Stafilococ auriu, Enterococus fecalis, E. coli și Candida albicanis.

Și cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Lodz au obținut rezultate asemănătoare. Uleiul de cimbru s-a dovedit puternic și eficient împotriva tuturor tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice testate: Stafilococul auriu, Enterococus, Escherichia coli și Pseudomonas genera.

_____________________________________________________________________________________________________

Apă de gură din cimbru – rețetă

De ce să cheltuim o groază de bani pe apele de gură din comerț, care pe lângă faptul că sunt scumpe, conțin și multe substanțe chimice dăunătoare? Natura ne oferă cimbrul și multe alte plante antibacteriene în mod gratuit.

De altfel, una din cele mai vândute ape de gură din lume – Listerine, conține timol, uleiul esențial activ din cimbru. Partea bună este că rețeta pe care v-o prezentăm nu vă costă practic nimic, și este 100% naturală, fără efecte secundare.

Ingrediente

• 120 ml de apă
• 2 linguri de frunze proaspete de cimbr
• 1/2 linguriță de sare de mare (opțional)
• 1 lingură de votcă (opțional)

Preparare

Puneți apa la fiert într-un ibric. Adăugați frunzele de cimbru rupte puțin și sarea. După ce dă câteva clocote, stingeți focul, puneți capacul și lăsați-le la infuzat 10 minute. O altă rețetă spune să lăsați plantele să fiarbă 10 minute, apoi să se infuzeze o oră.

Strecurați infuzia într-un borcan de sticlă și așteptați să ajungă la temperatura camei. Acoperiți borcanul pentru a păstra uleiurile volatile.

Folosiți această soluție ca pe o apă de gură normală. Clătiți gura timp de 1 minut, apoi scuipați în chiuvetă.

Dacă doriți să-i prelungiți termenul de valabilitate, adăugați și 1 lingură de votcă. În acest caz, nu mai folosiți sare.

_____________________________________________________________________________________________________

O altă rețetă, recomandată de Annie’s Remedy, eficientă împotriva plăcii bacteriene dentare, gingivitei și halenei presupune amestecarea a câte 6 picături de ulei esențial de: cimbru, mentă, mușețel și arbore de ceai (tea tree) cu 1 cană de apă caldă și 1 linguriță de brandy. Trebuie mai multă precauție la utilizarea acestei ape de gură deoarece uleiurile esențiale nu trebuie ingerate. 

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Shea Zukowski, Lavender, Parsley, Peppermint and Sage, Herbal Solutions for Every Household, Old-Fashioned Thyme Mouthwash, Metrou Books, New York

2. Nilima Thosar, Silpi Basak, Rakesh N. Bahadure and Monali Rajurkar., Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study, Eur J Dent. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054083/

3. Sienkiewicz M., Łysakowska M, Ciećwierz J, Denys P, Kowalczyk E., Antibacterial activity of thyme and lavender essential oils, Med Chem. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313307

4. Annie’s Remedy, Thyme And Peppermint Mouthwash: https://www.anniesremedy.com/chart_remedy.php?rem_ID=563

Cautari:
    care este cea mai buna apa de gura impotriva bacteriilor rezistente | cum preparam apa de gura din cimbrul |

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *