MERELE conțin ANTIOXIDANȚI care preîntâmpină o mulțime de BOLI cronice și DEGENERATIVE, mai ales CANCERUL

Mărul este probabil unul din cele mai subestimate fructe. Cercetătorii ne-au arătat însă în nenumărate rânduri că merele au o valoare terapeutică extraordinară.

Beneficiile lor se datorează în mare parte antioxidanților puternici pe care îi conțin.

Pare greu de crezut că banalul măr are o acțiune puternic anti-cancerigenă. Este foarte bogat în flavonoizi, compuși cu o capacitate antioxidantă remarcabilă.

Antioxidanții previn daunele celulare cauzate de radicalii liberi, asociați cu dezvoltarea bolilor degenerative și cronice și mai ales cu îmbătrânirea organismului.

Monahul Pahomie de la Mănăstirea Cozia, un mare cunoscător și utilizator al plantelor medicinale și al leacurilor naturale, spunea că merele acrișoare au capacitatea de a împiedica creșterea celulelor de cancer de ficat și de colon.

Un măr pe zi ne poate proteja de numeroase boli, îndeosebi de cele care vizează sistemul cardiovascular, respirator (astm bronșic) și metabolic (diabet zaharat, obezitate).

Contează însă foarte mult să folosim mere naturale, mici și viermănoase, care nu au fost tratate cu chimicale.

Unul din ceaiurile cu care Părintele Pahomie îi servea pe vizitatori era ceaiul din coji de mere. Spunea că acesta este bun pentru orice fel de boală.

În cojile de măr există cantităţi mari de cvercitină, o flavonoidă cu acţiune antioxidantă puternică, care amplifică acţiunea vitaminei C şi implicit acțiunea anticancerigenă a acesteia.

Ceaiul din coji de mere se prepară din 6 mere și 1 litru de apă curată. Merele se spală bine, se decojesc, iar cojile se fierb 2 minute în apă. Se stinge focul și se mai lasă la infuzat sub capac încă 15 minute.

Ceaiul rezultat se consumă într-o zi. În tumorile canceroase, se pot face cure de câte 2 luni de zile cu ceai de coji de mere, după care se consumă 3 mere pădurețe pe zi, câte unul înainte de masă.

Aceste recomandări din lumea monahală sunt confirmate de studiile științifice.

Un studiu recent, din 2016, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Perugia, Italia, a arătat că merele scad riscul de cancer cu diferite localizări anatomice.

Cercetătorii polonezi de la Universitatea Jagiellonian citează de asemenea rezultatele unei recenzii realizate pe studii de control din Italia care au arătat o asociere între consumul de mere și riscul mai multor tipuri de cancer. Riscul de cancer colo-rectal a fost mai mic la persoanele care au consumat 1 sau mai multe mere pe zi.

Centrul German de Cercetare în Cancer scrie despre efectele preventive ale merelor, sucului de mere și extractelor de mere împotriva cancerului.

Compușii din mere și extractele din acestea conțin procianidine oligomerice, substanțe care au multiple implicații în mecanismele de prevenire a cancerului: activitate antimutagenică, modularea metabolismului carcinogen, activitate antioxidantă, mecanisme anti-inflamatorii, activitate anti-proliferativă și apoptotică.

Studiile pe animale au arătat că merele previn cancerul de sân, cancerul de piele și de colon. Observațiile epidemiologice au arătat de asemenea că unul sau mai multe mere pe zi reduc riscul de cancer pulmonar și de colon.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Moldova Ortodoxă, Cojile de mere inhibă celulele canceroase: http://ortodox.md/leacuri-cu-care-monahul-pahomie-a-pacalit-boala-92-de-ani/

2. Fabiani R., Minelli L., Rosignoli P., Apple intake and cancer risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies, Public Health Nutr. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27000627

3. Jedrychowski W., Maugeri U., An apple a day may hold colorectal cancer at bay: recent evidence from a case-control study, Rev Environ Health. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19476292

4. Gerhauser C., Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components, Planta Med. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18855307

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.