ROINIȚA combate ÎMBĂTRÂNIREA prematură, reduce rigiditatea ARTERELOR și păstrează elasticitatea PIELII
Roinița este cunoscută îndeosebi pentru proprietățile sale calmante asupra sistemului nervos și psihicului.
Un studiu nou, realizat de cercetătorii japonezi, a arătat că beneficiile acestei plante depășesc utilizări le sale populare. Roinița are un rol important în menținerea tinereții organismului și prevenirea îmbătrânirii precoce.
Oamenii de știință au evaluat 681 de extracte de plante în căutarea celor care ar putea inhiba formarea compușilor de glicare avansată, cunoscuți sub numele de AGEs.
Acești compuși sunt produși secundari de metabolism, care au fost asociați cu creșterea stresului oxidativ și a inflamațiilor excesive, cu îmbătrânirea prematură, degenerarea celulelor și alterarea țesuturilor.
În mod special compusul AGE pentosidină crește o dată cu vârsta și afectează pielea și arterele, cauzând rigidizarea lor.
___________________________________________________________________________________________________
Au fost selectate 22 de plante cu efecte potențiale antiglicare. Dintre acestea, 17 specii au demonstrat cea mai puternică activitate împotriva compusul pentosidină.
Printre acestea, s-au evidențiat roinița, rozmarinul și cimbrul, ca având un conținut bogat în acid rozmarinic, care combate substanța AGE.
___________________________________________________________________________________________________
Cercetătorii au ales apoi să se axeze pe studierea roiniței, deoarece această plantă este sigură, accesibilă, plăcută la gust și adaptabilă la forma băubilă.
Ceaiul de roiniță, consumat zilnic, a ajutat la îmbunătățirea simptomelor de rigiditate arterială și a sănătății pielii. Cercetătorii au studiat efectele roiniței și pe un grup de oameni (bărbați și femei). Cei 28 de participanți au fost împărțiți în două grupuri.
Un grup a primit ceai de orz, ca substanță de control, iar grupul de testare a primit ceai de roiniță (preparat din 3 pliculețe de ceai la 200 ml de apă, infuzate timp de 5 minute). Pe durata studiului, participanții nu au consumat alte plante.
Participanții care au consumat cea mai mare cantitate de ceai de roiniță zilnic au avut cele mai mari beneficii: fibrele de elastină și colagenul din țesuturi au fost mai rezistente la efectele degenerative ale compușilor AGE.
După 6 săptămâni, rigiditatea arterială a fost mai mică la grupul care a primit roiniță, dar nu și la grupul care a primit orz.
Testele obiective au arătat de asemenea o îmbunătățire a elasticității și culorii pielii la persoanele care au băut ceai de roiniță, îndeosebi la femei.
Deși este un studiu mic, aceste rezultate încurajatoare sugerează că un consum zilnic de ceai de roiniță poate ajuta la îmbunătățirea sănătății arterelor și a circulației, efecte care se văd și la nivelul pielii.
___________________________________________________________________________________________________
Sursă: Neal’s Yard, Lemon balm fights ageing inside and out: http://www.nyrnaturalnews.com/herbal-remedies/2017/07/lemon-balm-fights-ageing-inside-and-out/