Clicky

Frunzele și scoarța de ALUN – leacuri mănăstirești pentru BOLILE VASELOR de SÂNGE

Alunele de pădure sunt o sursă extraordinară de nutrienți și un remediu natural pentru zeci de boli. Sunt bogate în proteine, uleiuri, vitamine și minerale și au efecte tonice și energizante.

Nu doar fructele și uleiul extras din acestea pot fi folosite în scop terapeutic, ci și alte părți ale arbustului, precum frunzele, mâțișorii, scoarța și ramurile tinere.

Alunul este foarte răspândit la noi în țară. Îl găsim în pădurile de deal și munte, la margini de drum, în crânguri și luminișuri. Se poate de asemenea planta în curte sau în grădină, atât pentru fructe, cât și pentru decor. Își păstrează aspectul verde timp de 250 de zile pe an.

Are nevoie de aer și lumină, și de un sol ușor umed. Supraviețuiește la temperaturi foarte mici, până la -30 de grade. Un alun poate rezista până la 100 de ani. Alunele apar după 4-5 ani. Se culeg toamna, când au ajuns la maturitate desăvârșită.

____________________________________________________________________________________________________

Frunzele se recoltează vara, cât sunt tinere, în perioada iunie-iulie. Se întind în straturi subțiri, în locuri umbroase și bine aerisite (pe balcon, pe verandă, în poduri).

Frunzele proaspete pot fi folosite sub formă de infuzie sau cataplasme de către persoanele care suferă de boli ale vaselor de sânge: varice, tromboflebită, hemoroizi.

Frunzele de alun au efecte tonifiante și vasoconstrictoare asupra vaselor sangvine. Folosite sub formă de cataplasme, ajută la calmarea durerilor.

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de frunze de alun uscate și mărunțite și 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Tratamentul durează 2 săptămâni, timp în care se beau câte 2 ceaiuri pe zi. Ceaiul se poate îndulci cu miere de albine.

În această infuzie se pot înmuia comprese și aplica pe zonele afectate de fragilitate capilară.

____________________________________________________________________________________________________

Doctorul Constantin Pârvu spune că și scoarța alunului poate fi folosită împotriva bolilor vaselor de sânge. Sătenii din Zambroaia – comuna Predealul Sărari, foloseau extractul apos de alun ca leac pentru febră, dureri de cap, dureri musculare, nevralgii, varice, flebită, ulcer varicos, hemoroizi.

Aceste utilizări se explică prin faptul că scoarța alunului are o acțiune terapeutică similară aspirinei.

Extractul apos se obține din 2 lingurițe de scoarță de alun mărunțită bine și 1 cană cu apă de izvor. Se lasă la macerat 10-12 ore, apoi se strecoară. Lichidul obținut se pune deoparte, iar scoarța rămasă după filtrare se fierbe cu încă 1 cană de apă, până când aceasta este redusă la jumătate.

După ce s-a răcorit, se combină cele două extracte. Se administrează câte 2-3 căni pe zi. Se fac cure de câte 2 luni, întrerupte de pauze de 15 zile.

Extern, se poate folosi sub formă de spălături sau comprese aplicate pe zonele afectate de ulcer varicos. Închide foarte bine și alte răni sau leziuni.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Alunele de pădure reglează ritmul cardiac și elimină paraziții intestinali, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, București, 2014, pp. 156-159

2. Constantin Pârvu, Alunul, Scoarta De Arbusti Si Copaci, Formula As: http://www.formula-as.ro/2006/712/medicina-naturista-25/scoarta-de-arbusti-si-copaci-6889

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *