ULEIUL de SUNĂTOARE vindecă rapid pielea afectată de OPĂRIRI, ARSURI, TĂIETURI, RĂNI, HEMATOAME
Terapeuta Maria Treben spune că sunătoarea este una din cele mai bune plante de leac pe care o putem păstra în casă pentru a o folosi la probleme minore sau grave ale pielii.
Preparată sub formă de ulei, sunătoarea ajută în răni, tăieturi, arsuri, cicatrici și opăriri.
Este un leac indispensabil pentru adulți și copiii care se joacă pe afară și se capătă cu tot felul de zgaibe. Se poate prepara în casă din planta proaspătă și ulei vegetal. Maria Treben recomandă pentru opăriri ulei de in. În arsuri este mai bun uleiul de măsline.
Umpleți un borcan de sticlă cu flori și muguri de sunătoare (mărunțite), și turnați peste ele uleiul de in cât să le acopere. Închideți borcanul și lăsați plantele la macerat vreme de 2-3 săptămâni într-un loc însorit sau călduros.
Este gata când uleiul capătă o culoare roșiatică. Strecurați-l, presând și florile, și păstrați-l în sticluțe închise la culoare, în locuri răcoroase și întunecoase.
Pentru utilizare, umeziți un tampon de vată în ulei și ungeți pur și simplu locurile de piele afectate cu ulei de sunătoare.
Florile trebuie culese pe timp însorit, din locuri nepoluate.
_____________________________________________________________________________________________________
Acest remediu este transmis din generație în generație de sute de ani. Farmaciștii îl numeau „uleiul roșu” sau „alifia Hypericum”.
Botaniștii spun că florile macerate în ulei grăbesc vindecarea rănilor, arsurilor de gradul 1 și calmarea mialgiilor (dureri musculare). Uleiul se aplică pe vânătăi, luxații, arsuri, iritații, inflamații.
Eficiența sa de se datorează proprietăților sale calmante, antiinflamatoare și cicatrizante. Poate fi folosit într-o sumedenie de afecțiuni:
– răni (inclusiv răni deschise)
– tăieturi
– zgârieturi, julituri
– înțepături de insecte și albine
– dureri cauzate de diverse răniri
– hematoame
– inflamații ale ganglionilor
– nevralgii
– dureri de spate
– artrită
– sciatică
– reumatism
– hemoroizi
_____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Maria Treben, Opărire, Plante Medicinale din Grădina Domnului, p. 92
2. Steven Foster Group, ST. JOHN’S WORT • HYPERICUM PERFORATUM: http://www.stevenfoster.com/education/monograph/hypericum2.html