FRUNZELE de NUC ajută la vindecarea ECZEMELOR (rețete)

Eczema, cunoscută în limbaj natural sub numele de dermatită atopică, este o boală cronică și durabilă, care afectează pielea. Nu este contagioasă.

Se manifestă prin uscarea pielii, mâncărimi și erupții cutanate pe față, pe interiorul coatelor și în spatele genunchilor, pe mâini și picioare.

Cel mai neplăcut simptome este mâncărimea acută a pielii, care se intensifică noaptea. Scărpinarea duce la înroșirea și umflarea sau chiar crăparea pielii.

Eczemele pot fi însoțite de secreții limpezi sau purulente, urmate de cruste și descuamarea pielii.

Există momente când boala se agravează (exacerbarea inflamației), urmate de momente de remisiune, când pielea se curăță complet.

Cauzele dermatitei atopice sunt moștenirea genetică, precum și anumiți factori din mediu. Această boală este de asemenea asociată cu disfuncția sistemului imunitar, fiind asemănată cu o formă de autoimunitate, în care sistemul imunitar acționează împotriva propriilor țesuturi, creând inflamații la nivelul pielii în absența unei infecții majore.

Remedii naturiste pentru eczeme

• Spălături cu nuc

Maria Treben spune că inclusiv eczemele purulente pot fi tratarea cu ajutorul frunzelor de nuc. Se pun 2 lingurițe de frunze de nuc mărunțite la macerat timp de 12 ore în 250 ml de apă rece. Maceratul se încălzește apoi ușor și se strecoară. Se adaugă în apa folosită la spălat corpul.

• Comprese și spălături cu mușețel

Pentru tratarea erupțiilor se pot face spălături cu ceai de mușețel, sau se pot pune comprese. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă și 250 ml de lapte clocotit. Se lasă la infuzat, apoi se strecoară. În laptele răcorit se înmoaie o pânză curată și se aplică pe zonele afectate.
Pentru spălături, se pune o mână de mușețel la infuzat într-un litru de apă fierbinte. Se strecoară, și după ce s-a răcorit, se folosește pentru spălarea zonelor bolnave.

• Ceai de pătlagină

Se beau câte 2 căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici. Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană de apă clocotită.

• Cura cu păpădie

Primăvara, când păpădia este înflorită, se culeg tulpinile și se consumă proaspete, câte 10 pe zi.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Treben, Eczeme, Plante Medicinale din Grădina Domnului, p. 71

2. National institute of Arthritis and Muscoskheletal and Skin Disease, Handout on Health: Atopic Dermatitis (A type of eczema): https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Atopic_Dermatitis/default.asp

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.