COADA-CALULUI ajută la tratarea GINGIILOR sângerânde, AMIGDALELOR umflate, DURERILOR în GÂT și ULCERAȚIILOR bucale

Coada-calului este o plantă-minune. Are efecte remineralizanteantiinflamatoare și antioxidante. Este înzestrată cu proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Ajută de asemenea la coagularea sângelui. Este astringentă, anti-îmbătrânire și anti-rid.

Datorită faptului că absoarbe mineralele din sol, este foarte bogată în calciu, siliciu și magneziu, importante pentru oase și dinți.

Conține de asemenea fier, mangan, flavonoide, acid cafeic, saponine, taninuri, alcaloide, acizi grași, fitosteroli, glicozide, acizi fenolici, acid aconitic și acid equisetic.

Are efecte bune asupra oaselor, dinților, unghiilor, părului și pielii. Este utilă în osteoartrită, fracturi, oase rupte, luxații, tulburări reumatice, gingivită, amigdalită, sângerări nazale, mâncărimi, răni, ulcerații, herpes, infecții respiratorii (bronșită), afecțiuni urinare și multe alte boli.

Terapeuta Maria Treben recomandă gargara cu ceai de coada-calului în tratamentul gingivitei inflamația gingiei dintre dinți.

Gingivita poate fi cauzată de fricțiunea cu peria de dinți, de resturile de mâncare stocate între dinți, sau de utilizarea unor substanțe toxice și iritante.

Gargară cu coada-calului

Tulpinile și frunzele proaspete de coada-calului se spală și se lasă la uscat. După uscare trebuie să rămână verzi. Dacă se fac maro, nu le mai folosiți.

Se pun 1-2 lingurițe de coada-calului la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Dacă planta este proaspătă, se lasă doar 30 de secunde la infuzat, dacă este uscată, se lasă 7-10 minute, apoi se strecoară.

După ce se răcorește, se face gargară timp de 1-3 minute, de mai multe ori pe zi.

Gargara cu coada-calului este utilă în prevenirea și combaterea gingivitei, amigdalitei, aftelor bucale, cariilor, durerilor în gât (combinată cu sare și suc de lămâie) și inflamațiilor mucoaselor bucale.

Această plantă grăbește vindecarea gingiilor și ține sub control inflamația.

Pentru îmbunătățirea sănătății dinților se poate folosi și tinctura de coada-calului, câte 10-15 picături în puțină apă, de 3 ori pe zi. 

Alte plante care pot fi folosite sub formă de ceai la clătirea gurii sunt salvia, mușețelul și frunzele de afin, zmeur sau coacăz negru.

Precauții

Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Living In Nature’s Love, Horsetail: https://livingnatureslove.wordpress.com/tag/gingivitis/

2. Maria Treben, Gingivită, Boli Specifice Copiilor, Editura Gemma Print, București, p. 40

3. Medical Medium, Horsetail: http://www.medicalmedium.com/blog/horsetail

4. Healing Teeth Naturally, Gum problems, infection and disease: http://www.healingteethnaturally.com/home-and-herbal-gum-remedies-mouthwashs.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.