Elixir de ROZMARIN pentru întărirea MEMORIEI

Acest elixir este o tinctură din mai multe plante, renumite pentru efectele lor favorabile asupra creierului. Poate fi folosit de adulți pentru stimularea funcțiilor cognitive și întărirea memoriei.

Sănătatea noastră cerebrală depinde de foarte mulți factori: de stilul de viață, de alimentație și de modul în care ne raportăm la evenimentele din viața noastră.

O dietă nesănătoasă, un program de lucru foarte încărcat, un somn deficitar, petrecerea timpului în spații închise și stresul excesiv pot afecta buna funcționare a creierului.

Citirea, angajarea în conversații, învățarea de lucruri noi și alte activități care stimulează creierul sunt la fel de importante pentru sănătatea creierului.

Plantele pot fi de asemenea de folos, îndeosebi cele aromate: rozmarinul, menta, ginko biloba.

____________________________________________________________________________________________________

Botanistul David Hoffmann scrie în una din cărțile sale că rozmarinul are efecte stimulatoare asupra sistemului nervos și a celui cardiovascular. Efectele sale benefice asupra creierului se datorează creșterii circulației sangvine și tonifierea sistemului vascular. Numeroase studii au arătat că rozmarinul afectează în mod pozitiv memoria.

Ginkgo biloba este o altă plantă renumită pentru acțiunea sa benefică asupra circulației cardiace și cerebrale. Planta conține terpenoizi care îmbunătățesc circulația din creier și exercită efecte protectoare asupra nervilor.

Gotu kola este o plantă din familia pătrunjelului, care crește în țările orientale. Are efecte antiinflamatoare, cardioprotectoare, relaxante, calmante și adaptogene. Reduce oboseala psihică, stresul și anxietatea, întărește vasele de sânge și crește circulația sangvină la nivelul creierului. Se găsește la magazinele naturiste sub formă de ceai, capsule. 

Ovăzul îmbunătățește sistemul nervos, starea fizică și mentală. Dr. biolog Virginia Ciocan citează efectele sale benefice asupra celulei nervoase, recomandându-l în afecțiuni neurologice și cardiace, în depresie, astenie, insomnie, surmenaj și stres.

Ovăzul relaxează nervii și îmbunătățește circulația în tot corpul. Totodată, acesta hrănește sistemul endocrin. Unele studii au arătat că utilizarea ovăzului crește capacitatea de concentrare și claritatea/limpezimea mentală la adulți și vârstnici. Dacă nu găsiți paie de ovăz puteți folosi boabe de ovăz sau ovăz verde.

Menta dă acestui tonic o aromă deosebită și aduce un aport important de vitamine și minerale. Are efecte calmante și stimulante deopotrivă asupra sistemului nervos.

____________________________________________________________________________________________________

Elixir pentru memorie – rețetă

Ingrediente

• rozmarin (4 linguri)
• ginko biloba (2 linguri)
• paie de ovăz (2 linguri)
• gotu kola (1 lingură)
• mentă (1 lingură)
• brandy
• miere

Preparare

Amestecați toate plantele (uscate) și păstrați-le într-un borcan de sticlă, într-un loc întunecos și răcoros. Etichetați-l cu numele plantelor.

Pentru a prepara acest elixir, luați un borcan de sticlă și umpleți-l pe jumătate cu amestecul de plante. Dacă plantele sunt proaspete, umpleți-l până la gură.

Turnați alcoolul peste plante, cât să le cuprindă, apoi completați cealaltă jumătate de borcan cu miere. Amestecați cu o lingură de lemn până la omogenizare.

Închideți borcanul ermetic și lăsați-l să stea într-un loc întunecos, timp de 6 săptămâni. Agitați borcanul zilnic.

După trecerea perioadei de macerare, strecurați lichidul și păstrați tinctura obținută în sticluțe de culoare închisă.

Se iau câte 30 de picături pe zi.

Precauții și contraindicații

Evitați să preparați/consumați acest preparat dacă suferiți de o boală cardiacă sau dacă luați medicamente pentru inimă. Această tinctură este de asemenea contraindicată femeilor gravide și celor care nu au voie de alcool.

Asigurați-vă că nu aveți interdicție la plantele folosite în această rețetă.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Herbal Academy, DIY ROSEMARY MEMORY ELIXIR: https://theherbalacademy.com/diy-rosemary-memory-elixir/

2. Virginia Ciocan, Ovăz, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, p. 141-145

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.