BĂI cu plante pentru ALERGII respiratorii, digestive, cutanate – prof. Ovidiu Bojor

Statisticile realizate de Organizația Mondială a Alergiei arată că 10-40% din populația mondială suferă de alergii.

Peste 150 de milioane de europeni suferă de boli alergice cronice, iar estimările sunt foarte îngrijorătoare: până în 2050, 50% din populația Europei va fi afectată de alergii

Există 300 de milioane de cazuri de astm la nivel global. Se preconizează că numărul acestora va crește la 400 de milioane până în anul 2050. Aproximativ 250.000 de oameni mor prematur anual din cauza astmului

Bolile alergice și autoimune apar atunci când sistemul imunitar începe să atace ținte greșite), fie o proteină inofensivă din mediu (alergie, fie un organ sau țesut propriu (boală autoimună).

Aceste afecțiuni sunt mai frecvente în țările industrializate. Incidența alergiilor și a astmului este mult mai mică în țările aflate în curs de dezvoltare.

Poluarea din mediu, din alimente și din produsele de uz casnic sau de îngrijire corporală pe care le folosim zilnic, contribuie la dezvoltarea unei boli alergice. Abuzul de medicamente poate duce de asemenea la apariția de alergii.

Cele mai frecvente sunt rinita alergică (febra fânului), alergiile alimentare și dermatita atopică (eczeme). Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), rinita alergică și sinuzita sunt principalele boli respiratorii cronice la nivel mondial.

La unele persoane, alergiile severe pot cauza reacții periculoase, precum șocul anafilactic. În cazul alergiilor alimentare, opt alimente s-au evidențiat ca fiind cele mai alergenice: ouăle, laptele, arahidele, nucile, soia, grâul, peștele și crustaceele.

_____________________________________________________________________________________________________

Tratamente naturiste contra alergiilor

Fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă câteva rețete de ceaiuri balneologice contra alergiilor pielii, aparatului respirator și digestiv, care pot ajuta la desensibilizarea organismului și reducerea reacțiilor alergice.

Alergii respiratorii, digestive și cutanate, escare

– rizomi de pir (30 g)
– trei frați pătați (20 g)
– rostopască (15 g)
– busuioc (10 g)
– flori de tei (10 g)
– salvie (10 g)

Se amestecă toate plantele listate, în cantitățile date. Se ia 1 lingură de amestec și se pune la infuzat în 5 litri de apă. Infuzia se strecoară și se adaugă în cada cu apă. Cantitatea rezultată poate fi folosită la băi generale sau locale, precum și la comprese. Se ține în frigider, maxim 48 de ore.

Înainte de utilizare, infuzia se încălzește ușor, apoi se adaugă în apa din cadă.

Dermatoză acută și cronică, alergii ale pielii, inflamația mucoaselor, hemoroizi

• tărâțe de grâu (40 g)
• mușețel (25 g)
• coada-șoricelului (25 g)
• rozmarin (10 g)

Această formulă poate fi folosită la băi generale sau pentru aplicații locale. Pentru băi generale se folosesc 300 g de amestec de plante la 3 litri de apă. Pentru comprese, se folosesc 50 g de amestec la 500 ml de apă.

Eczeme, dermatoze, hemoroizi (la adulți și copii)

• coada-calului (30 g)
• frunze de podbal (20 g)
• frunze de urzică (20 g)
• trei frați pătați (20 g)
• cimbru (10 g)

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Allergy UK, Statistics: https://www.allergyuk.org/information-and-advice/statistics

2. Fight de Cause of Allergy Org, WHAT IS ALLERGIC DISEASE? http://fightthecauseofallergy.org/page/what-allergic-disease-0

3. Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Fitobalneologie, Fitoterapie Tradițională și Modernă, Editura Fiat Lux, p. 296

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’8886, 7879, 7886, 7884′ button=’Cumpără aici’]

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.