REȚETE simple pentru ÎNTĂRIREA MEMORIEI și protejarea funcțiilor CREIERULUI

Măsurile de protejare a creierului și de conservare a funcțiilor cognitive au devenit mult mai necesare astăzi când se constantă o îmbătrânire prematură a populației la nivel global și o incidență crescută a demenței.

O importanță deosebită în sănătatea creierului o are alimentația sănătoasă. Creierul consumă o cantitate foarte mare din energia corpului primită prin hrană.

Cura cu sucuri

Profesorul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași subliniază necesitatea unei cure de 2 luni cu sucuri de fructe și legume pentru îmbunătățirea memoriei, a capacității de concentrare și a creativității.

Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească sucurile de morcovi, portocale și mere. Eficiența lor se datorează conținutului mare de vitamine (A, C), care ajută la reducerea tensiunii psihice și la prevenirea unui accident vascular cerebral.

În cazul sucului de morcov, doza recomandată este de 450 ml pe zi, fracționată în 3 rații egale, care se administrează cu 10 minute înainte de mese.

Doza pentru sucul de mere este de 200 ml, de 2 ori pe zi, un pahar dimineața (ora 10:00) și unul după amiază (ora 16:00). Sucul de portocale se bea în cantități mai mici, câte 100 ml pe zi.

Alte fructe utile pentru reducerea stresului zilnic sunt căpșunile și fragii, consumate în cantități de cel puțin 150 g pe zi. Aceștia conțin lecitină, o substanță regăsită în creier și în mușchiul cardiac.

Lecitina combate oboseala, stimulează memoria și concentrarea și creștere rezistența la stres. Se găsește și în alte alimente, precum ouă, boabe de soia, alune și germeni de grâu.

Pentru îmbunătățirea funcției memoriei și prevenirea bolii Alzheimer, foarte utile sunt legumele crucifere (varza, broccoli, conopida), precum și ceapa, țelina, ridichile și cartofii. Acestea înlătură surmenajul psihic.

Și fructele exotice au un rol important în ameliorarea facultăților intelectuale, precum bananele și ananasul.

Nu trebuie să uităm de pește, care conține cantități mari de Omega-3. Acești acizi grași esențiali au efecte protectoare asupra vaselor de sânge și a neuronilor. Omega-3 favorizează regenerarea celulelor nervoase afectate.

Apiterapia recomandă un amestec din miere, polen, propolis și cătină.

Legumele cu frunze verzi sunt importante mai ales pentru vârstnici, deoarece acestea conțin antioxidanți și acid folic, care ajută la buna funcționare a creierului.

Sunt cunoscute efectele benefice la nivel cerebral ale unor plante precum Ginkgo biloba, ceai verde, păducel, saschiu, rozmarin și salvie.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Constantin Milică, Boala Alzheimer, Medicina Naturistă, Vol. 1, Editura Doxologia, Iași 2013, pp. 399-401

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.