Pietre la Ficat: Cauze, Simptome, Tratament Naturiste de Succes
Calculii biliari, sau pietrele la ficat sunt astăzi diagnostice frecvente în rândul femeilor în special. Medicii spun că femeile sunt mai predispuse la a face pietre la ficat, în special cele gravide, cele supraponderale, cele care folosesc anticoncepţionale orale, şi femeile aflate la menopauză care urmează un tratament de substituţie hormonală.
Cuprins
Cauze şi simptome
Pietrele la ficat pot fi şi o urmare a factorilor genetici, caz în care afecţiunea se moşteneşte din familie. Însă cauza principală a formării de pietre la nivelul ficatului este colesterolul excesiv, depus în bilă sub formă de cristale. Aceste cristale se măresc în timp, deşi pacientul începe să prezinte simptome dureroase numai când ele încep să se mişte şi să blocheze canalele biliare.
Simptomele cele mai frecvente ale pietrelor la ficat sunt:
– Dureri acute în partea de sus sau în dreapta abdomenului care pot radia până în umăr
– Greaţă şi vărsături (acestea apar adesea în crizele biliare)
Operaţia de colecist laparoscopică
Diagnosticul de pietre la ficat se pune în urma ecografiei. În cazul pacienţilor asimptomatici care nu doresc intervenţia chirurgicală se poate administra un tratament cu acizi biliari pentru dizolvarea pietrelor la ficat. Problema este că în urma acestui tratament, pietrele pot să reapară după un anumit timp.
În cazul pacienţilor care prezintă simptome cu risc de complicaţii, se solicită operaţia pentru extirparea veziculei biliare. Tehnica laparoscopică de îndepărtare a colecistului este cea mai bună, întrucât disconfortul este mult mai mic după operaţie, şi recuperarea este mult mai grabnică.
Tratamente naturiste pentru eliminarea pietrelor la ficat
Există câteva metode de curăţare a ficatului şi eliminare a pietrelor, recomandate de foarte mulţi medici naturişti, care au dat roade bune. Cea mai populară şi de succes metodă este cea cu ulei de măsline, sare amară şi lămâie. Uleiul de măsline şi sarea amară contractă vezica biliară şi favorizează eliminarea fără durere a calculilor depuşi (de 2 mm-2 cm). Vezi si dieta de curatare a ficatului
Ulei de măsline + sare amară + suc de lămâie + muşeţel
Înainte de tratament, se recomandă o dietă uşoară. Trei zile se consumă numai legume fierte sau crude, fructe şi lichide (în special suc de mere şi seminţe de in). În ziua tratamentului nu se mai consumă nimic după ora 14.
• La ora 18 se bea cu pahar cu apă cu o lingură de sare amară
• La ora 20 se bea al doilea pahar de apă cu o lingură de sare amară
• La ora 22 se bea o soluţie din: 125 ml suc de lămâie, 125 ml de ulei de măsline
• După administrarea preparatului se stă culcat pe spate, şi se aplică pe zona bilei o sticlă cu apă caldă, neapărat înfăşurată într-un prosop înmuiat în infuzie de muşeţel (cu rol în dilatarea canalului coledoc)
• Se stă nemişcat timp de 20-30 de minute, apoi se culcă normal
• La ora 6 şi la ora 8 dimineaţa se bea din nou câte un pahar de apă cu o lingură de sare amară
• Pietrele la ficat se vor elimina între orele 8-12
• După eliminare, la ora 15 se pot mânca 2 mere şi poate bea suc de mere
• La ora 17 se mănâncă orez fiert cu salată de ţelină, măr şi morcov ras cu lămâie
• Seara se mănâncă ceva uşor, iar revenirea la dieta normală se face treptat, cu supe de legume, brânză de vaci sau caş.
Această cură se poate face de 2 ori pe an, de către persoanele peste 30 de ani.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.