MUȘEȚELUL reduce nivelul de ZAHĂR din sânge la fel ca medicamentele hipoglicemiante

Un studiu realizat de cercetătorii iranieni în 2015 a arătat că ceaiul de mușețel ajută la controlul glicemic și al profilului de lipide serice la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Nu este primul studiu care vorbește despre proprietățile anti-diabetice ale acestei plante. 

Mușețelul este una din cele mai vechi și bine-documentate plante medicinale. Florile sale au demonstrat proprietăți antiinflamatoare, astringente și antioxidante.

Noile cercetări au arătat că mușețelul are capacitatea de a reduce nivelurile de zahăr din sânge în hiperglicemie.

În 2014, cercetătorii pakistanezi au arătat că ceaiul de mușețel ar putea constitui o alternativă hipoglicemiantă naturală la medicamentele convenționale. Aceștia au investigat efectele farmacologice ale ceaiului de mușețel asupra nivelurilor de glucoză à jeun și post-prandiale la șobolani cu diabet indus.

Rezultatele au fost comparate cu Glibenclamid (Maninil), un medicament antidiabetic prescris persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 non-insulinodependent.

Ceaiul de mușețel a redus progresiv nivelurile de zahăr din sânge înainte și după masă. Rezultatele au fost similare celor obținute în cadrul grupului care a primit medicamentul standard.

Totodată, ceaiul de mușețel a produs un control mai bun al greutății la șobolanii diabetici, comparativ cu grupul de control.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că ceaiul de mușețel ajută la scăderea glucozei, iar consumul zilnic ar putea fi folosit în tratamentul hiperglicemiei sau ca înlocuitor pentru medicamentele convenționale.

___________________________________________________________________________________________________

În 2013, cercetătorii germani au arătat că extractul etanolic din flori de mușețel a redus rezistența la insulină, toleranța la glucoză și grăsimile din sânge la șoareci diabetici.

Mușețelul a demonstrat în plus proprietăți hepatoprotectoare, prin faptul că a prevenit formarea ficatului gras și inflamația hepatică. Autorii acestui studiu au concluzionat că mușețelul are capacitatea de a preveni sau trata diabetul de tip 2 și alte afecțiuni asociate.

Cercetătorii japonezi au concluzionat în 2008 că ceaiul de mușețel, consumat în fiecare zi la masă, ar putea reduce progresia hiperglicemiei și a complicațiilor diabetice.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Khan SS., Najam R., Anser H, Riaz B., Alam N., Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine, Pak J Pharm Sci. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25176245

2. Weidner C., Wowro SJ, Rousseau M, Freiwald A, Kodelja V, Abdel-Aziz H, Kelber O, Sauer S., Antidiabetic effects of chamomile flowers extract in obese mice through transcriptional stimulation of nutrient sensors of the peroxisome proliferator-activated receptor (PPAR) family, PLoS One. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24265809

3. Kato A., Minoshima Y, Yamamoto J, Adachi I, Watson AA, Nash RJ., Protective effects of dietary chamomile tea on diabetic complications, J Agric Food Chem. 2008: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681440

4. Rafraf M., Zemestani M., Asghari-Jafarabadi M., Effectiveness of chamomile tea on glycemic control and serum lipid profile in patients with type 2 diabetes, J Endocrinol Invest. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194428

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.